Dark Mode On / Off

Chivas Regal 12 y.o. blended whisky

  
 Първият ми контакт с продукт на Chivas Brothers, описан в блога, датира от преди повече от година и половина. Беше ми подарено „стъкло“ с Chivas Regal 12 в нея  /все повече се съмнявам в това/ от приятел и не след дълго дойде редът `и. Направи ми впечатление, че по бутилката нямаше следи от бележките, които официалните вносители облепят и които в някаква степен са гаранция за произхода и качеството на уискито. Тъй като шишокът бе стигнал до моя приятел посредством подарък за баща му, който е лекар и получава подобни дарове, предположих, че може би е внесена отвън, колкото и нелогично да ми звучи подобно обяснение сега.


 Странното беше, че имаше и дозатор, каквито поставят на бутилките, предназначени за пазари като нашия, където някои отвратителни типове си позволяват да правят ментета с риск за здравето на пиещите. В крайна сметка опитах уискито и не ми хареса особено – профилът му засили подозренията ми относно произхода. Но не и спрямо качествата на истинските продукти на Шивъс Рийгъл. 

 И ето че след повече от 19 месеца отново посягам към бутилка с 12-годишното смесено уиски на Chivas /това от снимката/, този път купено от голям магазин, контактуващ с официалния вносител. Вчера ми се стори идеалното време за нова дегустация, имайки предвид студа на вън и това че преди ден ви бях представил друго уиски на Шивъс /Чивас/, а именно новия Chivas Regal Extra blended whisky /началните ми бележки за него са налични на линка/. Напитката в чашата е 40-градусова, с подсилен цвят и представлява смес, бленд от няколко 12-годишни малцови и зърнени уискита. И преди да изложа кратките си начални анотации за течността ще отбележа, че това е първата ми проба на уискито след отваряне на шишето и тъй като благинката не се е развила под действието на въздуха крайна оценка сега няма да поставя /ако сте чели последните няколко статии знаете, че процедирам така/, като ще посоча единствено интервал от оценки, към които клоня. И последно – историята на марката я представих в статията зa Chivas Extra и в раздела „Дестилериите A-Z“, в който пък може да откриете тонове с полезна информация за марките/ дестилериите и техните уискита, които вече съм опитал, затова тук я спестявам. Преминавам към отзивите от бленда.

 Аромат – много свеж, плодов – представете си банани, ябълки, ананас, пъпеш, силен спомен за бърбън, лека спиртност, нотка ацетон, ферментиращи череши, сладост, слаба пикантност, нотка карамел, тревист и флорален, много слаба нотка тъмни плодове, пакетче с подправки – черен пипер и индийско орехче, дървесност, мед, чай и билки. Добавих няколко капки вода – орехи, все така плодов и тревист. Вкус – мазен, слабо пикантен, сладък, свежо плодов, асоциирах го отчасти с вкуса на плодова салата с тропически плодове, кайсии и мед, ябълки, парфюмност, следи от билки и слаба минералност. Долавя се и слаба горчивина. С вода – бонбони лакта, пъпеш, но като цяло ми хареса повече без вода. Финал – среден, спомен за сушени плодове, ментова свежест, плодово-малцова сладост, сладост като от ананас или манго, или като от сладкото от тях /ако е сладко/, което слагат върху сладоледите йогурт. Нищожна горчивина, маслен с нотка мед, като при втората глътка се засили сладостта, но се появи и спиртност, както и наченки на горчивина/горчиви кайсиеви ядки/. С вода – повече горчивина и горчиви бадеми/ кайсиеви ядки, като след време се долавя и плодова сладост. Без вода обаче ми се понрави повече. 
 Оценка: засега е в интервала 83-85/100. Цена: между 40 и 50 лв.

 В обобщение: добро смесено уиски, което оставя приятно впечатление. Ако не попаднете на някое гаражно дело, разбира се. Приятелският ми съвет е да го консумирате чисто /задължително с мярка/ – с добавена вода профилът му не ми допадна особено. Водата нека бъде отстрани, в друга чаша. Ако сте чели досега мои ревюта знаете, че безалкохолните/ соковете и ледът съм ги изключил като добри партньори на уискито. Това уиски не заслужава да се „трови“ и разрежда с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии