Dark Mode On / Off

Jack Daniel`s Gold Medal 1915 Tennessee whiskey

 Отмина и това море, през което си бях обещал да се въздържам от говоренето за уиски. Е, не успях да се преборя със себе си и страстта ми успя за пореден път да ме обземе. Не само, че говорих и мислех за уиски, но и успях да открия една прашасала и изключително рядка версия на Джак Даниелс на един плажен бар в любимия Созопол – Jack Daniel`s Gold Medal 1915 Tennessee whiskey, което заедно с Jack Daniel`s Gold Medal 1914 Tennessee whiskey, което вече ви представих в отделна статия, биват спрягани за едни от най-редките и скъпи представители на марката.

 Атмосферата в летния Созопол предразполага към изкарване на прекрасна почивка, каквато съм сигурен, че бе и моята. Сещате се, любим човек, приятно местенце за отсядане, вкусна храна и готино време – все предпоставки за пълен релакс /навярно виждате, че плажът и морето не съм ги споменал, тъй като не ходя на море заради тях/. Не стига това, но случайно или не се озовахме с красивата част от екипа на Храма на уискито в горещия следобяд в Джинис или Гинис, не помня точно името, бар на плажната ивица. Каквото и да си говорим, едно от първите неща, които правя, влизайки в заведение е дса прегледам малцовия асортимент. Созопол в това отношение си беше доста постен. За сметка на това в споменатия бар имаше няколко интересни уискита, повечето от които бяха почти изпити. И там, на рафта забелязах бутилката от този лимитиран Джак.

 

 В предишната статия, линк към която публикувах в началото, може да прочетете повече за линията „Gold Medal“ на Джак Даниелс, но в обобщение ще вметна, че бутилките от нея са посветени на награди, печелени от Даниелс, като всеки един от ботлингите от линията носи годината на приза. Този от снимката бе вдъхновен от титлата от 1915г.

 И тъй като в заведението бяхме двамата с приятелката ми, реших да ви представя бележките ни за уискито, като ще започна първо с тези на Яна:

 Аромат – силно сладникав, дървесен, тъмни сушени плодове /сини сливи, тъмни горски плодове/, карамел, карамелизирани ябълки, медена нотка, сладкиш с напоени в алкохол плодове, леко маслен, ликьорен, спомен за портокалови корички. Вкус – много сладък, изключително приятен, слаба пикантност, като сладостта преминава в приятна горчивина. Оставя усещане за тъмни сушени плодове като сливи, както и стафиди, и кайсии. Нотка тъмен шоколад, дървесина, пропита с алкохол, нотки като от мириса на шкаф, в който се съхраняват тъмни плодове. Ликьорност и доминираща карамелова сладост. Финал – среден, сладък към нагарчащ, тъмно плодови заемки, за момент напомнящ на вкусен коледен щолен. Дървесност, сгряващ и нотки ферментиращи плодове.
 Оценка: 86-87/100.

 А сега да споделя и моите бележки /за прецизност – писахме ги отделно един от друг без преписване 🙂 /:

 Аромат – сладост, дървесност, карамелизирана захар, силен, леко спиртен, плодови бонбони, слаби нектарини/ праскови, слаба пикантност, силна нотка „шкаф“, карамел и плодове, може би сини сливи, крем карамел, слаб спомен за карамелизиран ананас, още плодова сладост, която силно напомня за подсилено вино като портото. С времето карамелът се засилва. Вкус – пикантност/джинджифил/, розов цвят, цветна парфюмност, сладост, локум, леко мазен в началото, плодово-сладникав, виолетки /бонбони/, лека стипцивост, като с времето ми се стори по-сух. Финал – траен, сладникаво-пикантен, маслен, слаб спомен за череши, засилваща се сладост, ментово усещане, сух, а с времето пикантността се засили. 
 Оценка: 86/100. Цена: тук не съм го срещал, но на запад гони абсурдните стойност от около 150-200€. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии