Dark Mode On / Off

Уиски новини

 Какво се случва в заобикалящия ни уиски свят? В интерес на истината много неща, които не мога да обхвана или засегна единствено в уиски ревютата си. Затова реших седмично да правя кратък обзор на новостите в уиски вселената, които ще публикувам като кратки новини. Това е първата статия по темата и в нея ще включа и материали от предишните една или две седмици.

 

 Отвори врати новата дестилерия на Dalmunach в Шотландия. 


photograph © Archial Norr Inverness

 Шивъс Рийгъл /Chivas Regal/ и френският им собственик от Перно Рикар търсят нов малц за смесените си уискита и за целта издигат новата дестилерия на Далмунах /Далмунак/ в Спейсайд. Цената на проекта е 25 млн. паунда. Построена на мястото на разрушената през 2012г.Imperial distillery. Това е 14-тата малцова дестилерия в портфолиото на Рикар, срещу 28 на Диажио. Явно борбата за надмощие се засилва. Очаква се максималният производствен обем да достига около 10 млн. литра алкохол годишно, като първия дестилат можем да видим най-рано след 3 години. Предполагам, че голяма част от уискито ще се насочи към смесените уискита на Chivas и едномалцовите вариации ще са редки. Тръпнем в очакване. 🙂
––––––––––––––––––––––––––- Teeling distillery отвори врати в Дъблин


сн. е от тук


 Първата ирландска дестилерия в Дъблин от 125 години насам отвори врати. Построена от братята Тийлинг за около 10 млн евро, дестилерията се очаква да произвежда качествено смесено и малцово ирландско уиски, като положи началото на бъдещ възход на ирландската уиски промишленост в близките години. Годишният `и капацитет е сравнително малък – около 500 хил. литра, като се братята се надяват за същия период да бъде посещавана от около 40 – 50 хил. туриста, с тенденция да се увеличават. Братята Тийлинг произхождат от род, който се занимава от векове с производството на уиски, като баща им е основателя на дестилерията Cooley, вече собственост на Jim Beam и японската компания Suntory. Скоро очаквайте рювото ми на един много специален дестилат, носещ името Teeling, който обаче е произведен в дестилерията на Cooley и е предназначен за Бенелюкс, с който се сдобих в Люксембург. 

––––––––––––––––––––––––––-

 

 Glann Ar Mor Distillery затваря врати на 15.08.2015г. Дестилерията, чието име се превежда като „На брега на морето“ се очаква да затвори идния месец след 18 години съществуване. Разположената на Атлантическия океан тази френска дестилерия произвежда малцовите уискита на Kornog и Glan Ar Mor single malt /не са ми попадали/. Съгласно новата номенклатура уискита им не могат да се квалифицират като „Whisky Breton“ поради различните казани, които се ползват в дестилерията. Жалко!

––––––––––––––––––––––––––-


 Nikka спира голяма част от дестилатите си с означение на години  Неприятно, но факт – поредната дестилерия, изпитваща трудности с удовлетворяването на глобалното търсене на уиски с означение на възраст. Засегнати са дестилатите с години на дестилериите Yoichi и Miyagikyo. Ще бъдат заместени с нови, които вместо години ще носят странни имена и ще бъдат по-млади. Очакват се в началото на следващата година.
 Да припомня, че подобна тенденция засегна и конкурентните продукти на Suntory. 12-годишните Yamazaki и Hakushu се заменят с уиски, означено като Distiller`s Reserve /може би не за всички пазари/, а смесеното уиски Hibiki 12 с Hibiki Harmony.
 Сходни слухове витаят и по отношение на шотландските уискита, собственост на Перно Рикар – Scapa 16 y.o. и Longmorn 16 y.o., което и така не достигна до България. Засега информацията не е потвърдена.
––––––––––––––––––––––––––-


  Tomatin 36 y.o. single malt whisky
 Дестилерията на Tomatin пуска на пазара лимитирана серия от 800 бутилки от 36-годишно едномалцово уиски, отлежавало в бъчви от бърбън и шери. Препоръчителна цена: 500 паунда.––––––––––––––––––––––––––-


  Tullibardine 60 y.o. single malt whisky


сн. е от тук


 Дестилерията на Tullibardine пуска на пазара 70 бутилки 60-годишно уиски на цена от 20 000 паунда всяка. Излишно е да споменавам, че тази снимка ще е най-близката ми среща с течността.

––––––––––––––––––––––––––-


 Ново уиски на Tullamore Dew


сн. е от тук.

 Ново ирландско уиски, отлежавало частично в бъчви, в които преди това се е съхранявал ябълков сайдер /в производството на какъвто ирландците явно имат традиции/. Уискито е предназначено за travel retail магазините по летищата, но предполагам, че ще се намира в бъдеще и извън тях. Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии