Dark Mode On / Off

Tomatin 36 y.o. single malt whisky

Снимката е от сайта на The Whisky Exchange
 Две поредни представяния на уиски на шотландската дестилерия Томатин /Tomatin/, две много приятни усещания, които оставиха в мен. Обхващам двата края на една виртуална отсечка – в предишната статия си говорихме за младоликия 12-годишен дестилат, прекарал три години в екс-амонтиядо бъчви, безспорно помогнали му да изгради облика си. Днес сме на другия полюс – пред нас се разкрива красотата и величието на възрастта и зрелия характер на 36-годишния Томатин, за който ще стане дума след няколко удара на сърцето. Освен, че е рядък, той е и с висока за мен цена – затова не разполагам със собствена бутилка, която да снимам и по тази причина ползвам фотос от сайта на британския магазин The Whisky Exchange. Може и да си нямам цяло стъкло, но имам уиски приятели, като Георги и Ели от бар „Мастърпийс“ в София. Именно Ели успя да ми задели в края на миналата година две дози от Томатин 30, който вече представих тук и линк към ревюто му е наличен под тази статия, и от баткото – навършилият 36 години малцов дестилат. Изненадата бе страхотна и благодарения на Ели мога да ви разкажа за срещата си с това уиски. Да, впечатленията ми се базират единствено на мостра от него, но качеството се разпознава лесно, особено за тренирания нос и небце.  
 
 
 Не мога да съм категоричен, но ми се върти спомен, че бутилката, от която е отлята мострата е от третата партида с 36-годишния малц. Първата подобна бутилка се появява за първи път през 2015г. и оттогава всяка година се пускат по 800 шишета. Стъклото, от което произлиза моята доза малцова усмивка е било отворено по време на Whiskey Fest 2019 за класа на самата дестилерия. Малко след приключването на събитието Ели е заделила нужните капки зърнена напитка, които получих през ноември, ако паметта ми служи вярно. Те просъществуваха до преди около 3 седмици, когато в една късна вечер понечих да опитам нещичко и пред мен застана зрялата течна история на намиращата се в близост до Инвърнес дестилерия. И тъй като не всеки ден се отдава на човек шанс да опита напитка, по-стара от него самия, поех дълбоко дъх и се пренесох някъде в началото на 80-те години, когато Ван Хален са били в стихията си. Не знам за вас, но за мен опитването на подобни редки и стари уискита има особен емоционален заряд – не защото винаги ги харесвам по еднакъв начин, а защото ме карат да си дам сметка за миналото. Не случайно уискито вдъхновява сериозни теми за разговор – е, може би и далеч по-лековерни раздумки, но в момента визирам докосването до благинките от отдавна изминалите години.
 
 Стита толкова проза и поезия – ще я нищим, когато се срещнем на живо. Нека си кажем нещо за характеристиките на уискито. Отлежава в бъчви от шери, първо пълнене и ползвани вече бурета от бърбън. Съдържанието на алкохол е 46%, а течността не е студено филтрирана и се гордее с естествения си цвят.
 
 Аромат – мигновена асоциация с плодов нектар, мед, медена пита, праскоми, жълти плодове киснати в мед, сладко от жълти плодове, сок от праскови+кайсии+нектарини, нотки манго, папая, йогурс с манго и праскови, сок банан, сочно и зряло жълто грозде, асоциация с тютюн, капучино, тунквана вафла, пикантност, сладост, ванилия, смола, спомен за зряло pot still уиски, билки, сгряващо усещане, сок манго и маракуя, плодова торта с мед+орехи+праскови, усещане като от стара хартия/ книга, марципан и лек цветен мотив. С вода – все така плодова бомба и спомен за шоколадова вафла. Вкус – започва с лека сладост, пикантност, интензивен спомен за праскови, нектарини, зарзали, зелени билки, отприщва слюноотделянето, лека сухота, след което се долавят танини, нотки кафе, намек за кокос и спомен за газирано бяло вино. С вода – чувство като от трохи и пикантност. Финал – траен, сухота, сухо бяло вино, танини, сгряваща пикантност, восъчна пита, какао, сушени подправки и билки, далечен плодов мотив, усещане като филия намазана с мед и масло, но без сладостта, която при послевкуса е слаба. Влиянието на дървото е водещо. С вода – кафе, марципан, нагарчащ цитрус.
 
 Оценка: 91/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: над 1000 лева.
 
 В обобщение: плодово усещане при мириса и явно дървесно влияние при вкуса и финиша изграждат облика на това старо уиски.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии