Dark Mode On / Off

Tomatin 2006, 12 y.o. Amontillado Sherry cask finish single malt whisky


 Днес е чуден ден – пръска почти непрестанно, но без да е студено. Зеленината се усеща още по-свежа, а леко забулените в мъгла сутрешни баири ме върнаха отново в Шотландия. Там подобни гледки са ежедневие и за някои действат депресиращо. За мен те имат вдъхновяващ ефект, едно от следствията на който е заставането зад екрана с идеята да ви разкажа за едно вкусно уиски, родено в дестилерията на Томатин /Tomatin/. Тя все още не е особено популярна тук, но след като качих снимката на бутилката във Фейсбук профила на Whiskeytemple с радост установих, че все повече хора се престрашават да ѝ гласуват доверие. Ако все още не сте, примете един приятелски съвет от мен и си набавете при възможност нейно стъкло, както направих и аз, осигурявайки си 12-годишния дестилат, получен през 2006г., който след близо 9 години стареене в екс-бърбън бурета бива прехвърлен в заключителния си етап на съзряване в екс-амонтиядо шери бурета за едни „скромни“ три години. Обикновено т.нар. „финиширане“ заема по-кратък срок /някои производители прибягват до него за няколко седмици или месеци/, но тук престоят в някогашните шери дървеса е обхванал период от 36 месеца. И това е белязало профила на уискито по доста приятен за мен начин.


 Уискитата на дестилерията, преминали през блога, стават все повече. Причините са основно две – първо, защото хората от „Долината на хвойната“ /така се превежда името на производителя/ залагат на бъчви, които успяват да обогатят ечемичния алкохол и второ, защото продукцията им е достъпна като цена. Поне към настоящия момент. Имаше и други дестилерии, които предлагаха доста добро съотношение между цена и качество /Balblair/, но броят им намалява за сметка на отдаващите се на копнеж за пълнене на джобове. 


 Не знам дали още се предлага тук, но преди няколко месеца това 12-годишно уиски се търгуваше за около 90 лева, която бе далеч по-приемлива от западния ѝ аналог от около 60-65 евро. На пазара може да откриете и друга 12-годишна версия на Томатин, която би ви коствала около 60 лева, но тази от снимката, която описвам днес, е по-специална именно заради ползването на споменатите амонтиядо шери бурета и заради по-високия си алкохолен градус. Цялата партида от нея пък възлиза на 5400 бутилки.


 Внасям уточнение, че амонтиядо е по-особен вид шери, което в началото старее под слой плесен, която го предпазва от контакт с въздуха. В последващ момента този биологичен щит изчезва, виното се подсилва с добавянето на бренди или неутрален алкохол до около 17-18% алкохол, след което се оставя да отлежи в бурето по начин, сходен с този при олоросо. Описва се като средно сухо. Именно бъчви, обогатени с амонтиядо са ползвали Томатин в последните три години от пътя на 12-годишната благинка. Финалният резултат е малцов дестилат с натурален цвят, който не е студено филтриран и е бутилиран при 46% алкохол.


 Аромат – нотки лимон, лимонов сладкиш, тютюн, мирис като от кутия с цигари, зърно, доза парфюмност, жълти стафиди, мед, восъчна пита, жълт плод, ябълки. Уискито се усеща пикантност и интензивно. Долавя се винен мотив, марципан, крем брюле, кроасан с пълнеж от брюле, сладко от круши, ядки и ванилия. С вода – изпъкват жълтите сушени плодове, фъдж, ванилия, мед, сладко от круши, плодова салата от жълти плодове поляти с мед. С още вода /уискито я понася добре/ – свежи зърнени плодови нюанси, захаросана лимонена кора, захарен памук. Вкус – обилна сладост, пиперливост, мед, сладки сушени жълти плодове, жълти стафиди, зрял пъпеш, крем карамел, канела, бели черници. Интензивна пикантност, която отприщва слюноотделянето. С вода – медени жълти плодове, джинджифил, зърно, все така интензивен. С още вода – сладост и по-слаба пикантност. Финал – среден, винен мотив като от сладникаво подсилено вино, сладко от круши, петмез, карамелизирани жълти плодове, карамелизирана лимонена кора, слабо нагарчащи ядки. С вода – зърно, слаби танини, мед. С още вода – зърно, сладки плодови мотиви.

 Оценка: 87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: беше около 90 лв.

 В обобщение: младо уиски, носещо интензивна пикантност и сладост. Влиянието на виното се долавя ясно, особено при аромата. Добре понася добавянето на вода.


Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии