Dark Mode On / Off

Glengoyne Teapot Dram Batch #5 single malt whisky /2020 re-review/


 В късната вечер ще се завърна към Glengoyne Teapot Dram Batch #5 single malt whisky – за първи път ви представих младия малц на Гленгойн през 2018г., след като открих бутилка от него в бар „Мастърпийс“. По-късно си набавих и собственото стъкло, което съм снимал за целите на днешното представяне. То е напълно идентично с онази, на която се базират старите ми бележки от 2018г. – и двете са част от петата партида /batch 5/ на ексклузивните за посетителите на дестилерията версии на Гленгойн, обединени под името „Teapot Dram“ /партида 7 може да се закупи свободно вече и онлайн, но цената е 130 паунда/. С това означение се пълнят младолики уискита след отлежаване в бурета от олоросо шери, първо пълнене /пресни бъчви/, без да се посочва възрастта им, като се акцентира на изоставената вече практика работниците в дестилерията да консумират уиски с дневни дажби, неизпитото количество от което са се изливали в чайник, от който са пиели служителите с по-голям алкохолен глад. Партидите включват няколко хиляди бутилки, като партида 5 се състои от 3138 шишета – моето е с № 720. Градусът на всички от партидата е еднакъв – 59.6%, като наситеността на краските на уискито се дължи единствено на отлежаването му в екс-винените бъчви и карамел е150 не е бил използван. Липсва и студена филтрация.
 Аромат – не така агресивен, както при отварянето на бутилката. Спомен за череши, кола, шоколад, шери нотки, сладникаво усещане, зърно, плодови бонбони от тъмната гама, слаба парфюмност, течен шоколад, фъдж с шоколад, тъмни горски ягоди, плодов концентрат от ягоди и тъмни череши, пикантни подправки, какаови бисквити с шоколад, шоколадов крем, заемки черешов ликьор. С вода – блат от торта, нюанси на червени и тъмни плодове, боровинки, кекс с червени плодове. След второ добавяне на вода – кола, тревистост. С още вода – кайсии и зърно. Вкус – интензивен, мощен, лютив пипер и джинджифил, следи от шери, сладост, череши, сладко от ягоди. Изсмуква влагата от езика. С вода – обилна сладост като от млечен шоколад, фъдж и далеч по-приемлива пиперливост. След второ добавяне на вода – шери нотки, какао. С още вода – лакта и зърнен мотив. Финал – среден, слаба сладост, танини, чили, следи от виното, интензивен алкохолен спомен, намек за цитрусова кора, зърно и мед. С вода – пиперливост, препечени фъстъци, танини, слаба сладост. С второ добавяне на вода – зърнените нотки излизат на преден план, цитрус, лютив карамел /карамел + усещане като от чушка/. С още вода – танини.

 Оценка: 86-87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Коства ми около 90 паунда.

 В обобщение: младолика шери бомба, която веднага след отварянето си не ме впечатли особено. Година по-късно виждам потенциал. Без добавена вода уискито бе доста свирепо – понася я добре.

        
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии