Dark Mode On / Off

Auchroisk 25 y.o. single malt whisky, single cask #10906 /XOP, Douglas Laing/

 
 В следващите минути в блога ще зазвучи ретро диско от 90-те години. За да бъде пълноценно пътуването във времето ще си поговорим и за уиски, произведено в средата на 1990г., когато светът още не познаваше техното, социалните мрежи и умните телефонни устройства. Имайте предвид, че името на 25-годишната благинка е доста чепато, почти като някои времеви отрязъци от 90-те години – произлиза от дестилерията Auchroisk, която можем да назоваваме с всякакви имена, но най-коректни според шотландците с познания по галски са Ортръск или Отръск. Нищо общо със съвременния английски език. Усилете звука и да вперим изпитателен поглед в историята на дестилерията, поклащайки ритмично глава в унисон с мелодията на песен на DJ Bobo.
 А тя /историята/, както сами ще се убедите, не е от най-богатите. Дестилерията Отръск /Ортръск/ е основана през 70-те години на 20-ти век в шотландския уиски район, наричан Спейсайд. Първоначалните собственици били хората от компанията „Justerini & Brooks“, които разпознаваме от етикета на смесеното уиски J&B. Идеята им била простичка – да си осигурят приток от малцов компонент за смесената благинка, тъй като този период подсказвал пробуждане на пазара, готов да приюти все повече смесено уиски. Тази `и роля определила и липсата на едномалцови официални ботлинзи с името „Auchroisk“, който пропуск бил отстранен едва през 1986г., когато на пазара се появило уиски от дестилерията, замаскирано под означението
„Singleton“. 
 През идните години съдбата на компанията останала непоменена, като едва през 2001г., вече новите собственици от „Diageo“ /Диажио/ пуснали 10-годишен Отръск/ Ортръск като част от серията с не до там популярни дестилерии „Flora & Fauna“.
 През 2012г. на пазара бил пуснат и 30-годишен официален ботлинг на Ортръск. С това мисля, че се изчерпва официалното портфолио – дестилерията е представена сравнително слабо и при независимите бутилировачи, независимо, че произвежда над 3 млн. литра с алкохол. Досещате се вече, че той се използва почти изцяло за „J&B“. Може би това е вдъхновило компанията „Дъглас Ленг“ /Douglas Laing/ да опишат уискито на етикета като изключително рядко.
 Горното изречение дава отговор на въпроса коя е компанията, предлагаща Auchroisk 25 y.o. В някакъв етап на жизнения път на Ортръск хората от „Дъглас Ленг“ са придобили бъчвата, от която е произлязла конкретната напитка. Малцовото уиски е дестилирано през август 1990г. и бутилирано през септември 2015г. след отлежаване в шери бът /sherry butt/ с № 10906 – предлага се под търговското име Extra Old Particular или „XOP“. От бурето са произлезли общо 270 бутилки. Всяка една от тях носи еднакъв градус, 55,4%, който не е бил редуциран с вода към момента на затварянето на уискито в стъклото. Цветът на този Ортръск се дължи единствено на контакта с дъба /не е ползван карамел е150/, а течността не е студено филтрирана.
 Аромат – нотки грозде, намек за червеникав плод, пикантност, канела, портокал, нюанс на череши, винен мотив, мирисът стои дори някак ликьорно. Остави спомен за какао, какаов десерт. Долових и нотки свежест. Тютюн, сушени червени плодове, сушени сливи, сушени билки, карамелов топинг, бонбони с мирис на кола се развиха постепенно в чашата. Ароматът асоциирах и с този на бренди и дори на орехов ликьор. Нещо в мириса изведе асоциация и с презрели банани и по-тъмни плодови нюанси. С вода – червени плодове, зряла мандарина или портокал, боровинки, нежно винено влияние, чай горски плод, спомен за презрял плод, обелка от пресни орехи, дори йод, както и нотки кокос. Вкус – пикантност, обилна сладост, интензивно усещане. Изсмуква влагата от езика. Оставя спомен за червени плодове, грозде, малц, а след второто отпиване на преден план изпъкна дървесността и нотките какао. Долавя се и доза свежест, както и масленост и нотки череши. С вода – сладост, далеч по-приемлива пикантност, сухота и микс от тъмни и червени плодове. Финал – среден, дървесен, сладникав, но същевременно носещ и усещане за какаов десерт. Оставя леко накиселявщо усещане. Горчивината се разви под формата на спомен за бадеми и кафе. С вода – танини, пикантност, дървесност, кафе, какао, но съчетани с лека сладост.
 Оценка: 84-85/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна.
 В обобщение: старо уиски с приятни шери нотки, което търпи добавянето на вода.     

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии