Dark Mode On / Off

Уиски новини # 7

 В края на забързаната седмица отново дойде време да се потопим в света на уискито с поредната новинарска емисия „Уиски новини“. Какво можем да очакваме от водещите уиски производители и от по-малките занаятчии в близкото бъдеще? Нека видим.

 1. Teeling Revival 15 y.o. single malt whiskey  Хората от една от най-новите ирландски дестилерии- тази на Тийлинг, представят поредното си ново предложение. 15-годишният едномалцов дестилат, отлежавал в бъчви от ром. Преди време писах за откриването на новата дъблинска дестилерия на Тийлинг, но уискито, презентирано в тази красива бутилка не е родено там. Всъщност, то произлиза от дестилерията на Cooley /Куули/, основана от фамилията Тийлинг в края на 80-те години, вече собственост на Beam Inc. Преди да се разделят с нея членовете на рода са запазили определен брой бъчви и докато чакат да изминат трите години на стареене на новия дестилат, произведен вече в новата им дестилерия, предлгат в различни форми такъв от Куули под марката „Тийлинг“. Една от тях е тази от снимката. На запад вече се появиха първите `и ревюта. 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 2. Wolfburn 3 y.o. single malt whisky


 Ето така би следвало да изглежда първият на най-северната шотландска дестилерия Wolfburn/ най-северна на големия остров/. Уискито е произведено през 2013г. и през януари 2016г. се очаква да дебютира на пазара. Да видим!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 3. Grant’s Elementary blended whiskies 


 Нови три дестилата се задават от компанията Уилям Грант и Синове. Интересното при тях е, че и трите носят означение на възраст, съответно 6, 8 и 29 години, както и наименование – Carbon, Oxygen и Copper/ въглерод, кислород и мед/. Възрастта им е подбрана, за да съответства на номера на елементите в периодичната система. Вдъхновение за тази линия дава именно въздействието на въглерода, кислорода и медта върху качествата на уискито. Grant`s Oxygen е смес от зърнени уискита, някои от които са дестилирани във вакуум.
Бутилките са предназначени за летищните магазини.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 4. Kininvie Special Release #1 ‘The First Drops’ /61.4%/ single cask single malt whisky 


 И докато сме на вълна „Уилям Грант и Синове“, нека ви представя и продукт от малката дестилерия на Кининви, чието 23-годишно уиски скоро ще ревюирам. Уискито е наименовано с поетичното „Първи капки“ и представлява 25-годишно уиски, с алкохолния градус на бъчвата, дестилирано през 1990г., когато потича и първото уиски с марката Kininvie. Поседващата матурация протича в бъчви от бърбън, от вида „hogshead“ /около 220-250 литра/.
Очакваната стартова цена е 400 £.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 5. The Glenrothes peated cask reserve single malt whisky 


 Поредният нов продукт от Шотландия, носещ опушен привкус. Явно модата традиционно чужди на торфените уискита дестилерии да предлагат опушени благинки набира скорост. До сега не съм представял уиски от Гленроутс, но възнамерявам да се поправя. Уискито е на разположение и в идните седмици/ месеци се надявам да прибягна и до него.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 6. Royal Lochnagar 36 y.o. single malt whisky 


 Навлизаме в поредица от вести за някои доста скъпи и редки дестилати. 36-годишният Роял Лохнагар е едно от тях и принадлежи към компанията на Диажио /Diageo/, което ще бъде налично в магазините по летищата. Една от малкото дестилерии, благословени преди век и половина да снабдяват Кралския двор, сега Роял Лохнагар основно захранва смесените уискита на Diageo. Явно за да подчертаят важността `и и като малцов производител собствениците пускат на пазара това уиски, струващо 5500 $.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 7. Cragganmore 43 y.o. single malt whisky


 Още едно ново уиски от Diageo, насочено към платежоспособните клиенти, пътуващи със самолети. Дестилатът е 43-годишният Краганмор, произлизащ от едноименната дестилерия. Ще бъде налично единствено на летището в Дубай и за да се сдобием с него ще ни трябват автомат, маска и бърз автомобил. Или 3800 $. 🙂

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 8. Port Ellen 33 y.o. single malt whisky


 Третото ново уиски от алкохолния гигант Диажио, предназначено за магазинната мрежа в летищата е Port Ellen 33 y.o. single malt whisky.
Дестилерията на Порт Елън е една от емблематичните в Шотландия, затворила врати през 80-те години, чиито дестилати са се превърнали в блян за повечето колекционери. Как тогава се предлага нейно уиски? Собственикът от Diageo има останали запаси, които пуска регулярно при нарастващи цени.
Конкретното уиски ще струва около 7200 $ и се очакват само 210 бутилки от него.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 9. The Macallan Golden Age of Travel 


 Ако си мислим, че декантерите на Макалън на Уиски феста са били скъпи, то явно не сме чули за новата продуктова серия на компанията, насочена към магазините в летищата и към милионерите. „Златната Ера“ е нова серия от Уиски на Макалън, облечено в скъпи бутилки тип декантер, което ще се предлага в идните години. Това от снимката има базова цена от 40 000 $.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 10. Highland Park King Christian I single malt whisky 


 Поредната скъпа бутилка, насочена към летищните пазари. Този път идва от дестилерията на Highland Park и бележи края на „Войнската“ им серия, вдъхновена от северната митология. 
Цена: 5000 евро усмивки

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 11. Royal Salute – The Age Collection


 Нова партида от т.нар. „премиум блендове „. Новата колекция идва от Chivas Brothers /Royal Salute/ и ще включва серия от 10 смесени уискита, на възраст от 21 до 30 години. Бройките се твърди, че са ограничени, а цената на целия сет – „скромните“ 53 000 $.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 12. Dewar`s 30 y.o. NE Plus Ultra blended whisky 


 Почти неразгадаемо име, зад което стои най-старото уиски на Бакарди, а именно 30-годишният Дюарс. 
Уискито е 40-градусово и включва 30-годишни дестилати от дестилерии, собственост на Бакарди. Блендът финишира съзряването си в бъчви от шери педро хименез. Всяка голяма бутилка ще бъде придружена и от миниатюра от 200 мл.
Цената е около 490 $ и ще може да бъде платена в магазините в летищата.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 13. Glen Grant Fiodh single malt whisky 


 Ново уиски с името Глен Грант предстои да се появи на пазара. Fiodh, в превод от галски – дърво, е вдъхновено от дърветата, ползвани за бъчви, в които отмаря уискито на Глен Грант. Конкретното се очертава да бъде доста ценно, тъй като от дестилирания през 1972г. алкохол в бъчвата са останали около 20 литра. С тях са напълнени 20 красиви декантери, върху които са изографисани 10 пръстена, отново посветени на дърветата. От Кампари придават още по-голяма сила на продукта, сочейки, че 1972г. е последната година, в която са ползвали торф за сушене на покълналия ечемик и течността вътре навярно има „опушени“ нотки.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 14. Ballantine’s 21 y.o. Signature Oak Edition – European Oak blended whisky


 Ново уиски от Балантайнс, предназначено за летищната магазинна мрежа. Това е 21-годишното смесено уиски, 40%, компонентите на което са отлежавали в бъчви от европейски дъб и би следвало да носят силен спомен за шери. Очакваната цена е 225$.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 15. Kilchoman Madeira Cask Vintage 2011 single malt whisky 


 От най-малката дестилерия в Шотландия, тази на Килхоман/ някога може и да е била тази на Едрадауър, но вече не е/ идва това младо, 50-градусово уиски, отлежавало изцяло в бъчви от подсиленото вино мадейра. Цветът е натуралния , липсва студена филтрация, а общият брой на бутилките от партидата е 6100. Уискито е част от „празничната“ линия на Килхоман по повод десетата година на дестилерията.
Цената ще бъде 69£.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 16. Glendronach Peated single malt whisky 


 Ново уиски от дестилерията на Глендронак. То е младо, то е 46-градусово и включва уиски, получено от дестилирането на ечемик, сушен с торфен огън /т.нар. „торфено“ или „опушено“ уиски/. Отлежава в бъчви от американски дъб/ екс-бърбън бъчви/ и за по-кратък период в бъчви от шери олоросо и педро хименез /предполагам, направени от европейски дъб/. Предлага се в естествения си цвят и без да е студено филтрирано. 
Дали и кога ще се появи тук, и на каква цена, все още не знам.
Сн. Whiskyexperts

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 17. Glendronach Cask Strength single malt whisky batch 5


 Втората новина, свързана с Глендронак засяга петото издание на тяхното уиски „Cask strength „, т.е. с алкохолния градус на бъчвата. Уискито не носи означение на възраст, но пък идва с 55,3%, като цялостно е отлежавало в бъчви от шери: олоросо и педро хименез. Презентиран се в естествения си цвят и без да е студено филтрирано. 
Не разполагам с информация за цената му тук, но съдейки от Партида 4 съдя, че ще е около 140-150 лв.
Сн. Whiskyexperts

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 18. Glendronach 19 y.o. Madeira Cask Finish single malt whisky 


 И третото ново едномалцово уиски на Глендронак е :19-годишно, отлежавало в бъчви от европейски дъб, а на финала в бъчви от мадейра/ американски дъб?/, при 46%, натурален цвят и липса на студена филтрация. Звучи супер – представям си леката му сладка пикантност. smile emoticon 
Кога и при какви цени ще го видим тук все още не знам. Надявам се да е по-скоро, за да мога да ви го представя.
Сн. Whiskyexperts

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 19. The Glenturret Sherry Edition, The Glenturret Triple Wood Edition и The Glenturret Peated Edition single malt whisky 


 Нови три уискита без означение на възраст са обявени от дестилерията на Глентурет по повод рожден ден N 240 от основаването `и. 
Sherry edition е съзрявало частично в бъчви от шери. Triple wood е ползвало бърбън бъчви, както и шери бъчви от европейски и американски дъб. Peated edition очаквано ползва опушено, „торфено“ уиски.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 20. Ballantine’s Hard Fired blended whisky 


 Ново уиски с марката Балънтайнс. Отново е 40-градусово, смесено/ бленд/, като известен период от съзряването си прекарва в допълнително обгорени дъбови бъчви. 
Глобален дебют ще направи през март, а от този месец стартира в Полша и Франция.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 21. The Centenary Jack Ryan 15 y.o. single malt whisky 


 Независимият ирландски бутилировач Джак Райън/ да, името е сходно с това на героя на Том Кланси/ обяви ново дестилат от само 500 бройки, носещ гордо цифрата 15 като означение на възраст. 
Уискито е едномалцово/предполагам е закупено преди време от дестилерията на Cooley, когато още е продавала уиски на конкуренти/. Алкохолният градус е 57,5% и дестилатът е отлежавал в бъчви от бърбън.
Цената му стартира от 90 £.
Сн. е от thewhiskybusiness

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 22. Crown Royal Canadian rye whisky


 И за финал – не мога да спестя водещата новина, свързана с Джим Мъри, известният автор, който ежегодно издава книгата си „Уиски библия“, в която определя най-доброто уиски за следващата година. Мъри има много почитатели и гласът му рефлектира върху съдбата на някои дестилати, най-вече върху ценообразуването им. За следващата година той избра това канадско „ръжено“ уиски /съгласно канадските закони не е необходимо ръженият компонент да бъде определен процент, каквито норми важат за американския бърбън в частта за царевицата и процентното `и наличие/. Засега това уиски струва около 30 долара. Дали обаче няма неусетно цената му да скочи? Предстои да разберем. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии