Dark Mode On / Off

Уиски новини # 5

 Последните две седмици бяха благодатни на новини от света на уискито, но съвпаднаха с период, в който бях отделил повече време за почивка, затова `и скоро не бях публикувал статия по темата. Но ето че този период привърши и отново е време да се потопим в морето от дестилиран малц, царевица, пшеница, ръж и каквато и да е друга зърнена култура и да разберем какво ново можем да очакваме на пазара в идните седмици и месеци.

 Първата новост, с която започвам прегледа касае проекта Храм на уискито и условно можем да я наречем „Покажи какво се крие в бара, шкафа ти“.


 Идеята на тази инициатива е да вдъхнови всеки, разполагащ с уиски колекция или отворена/ отворени бутилки с уиски да ги сподели с мен, изпращайки ми снимка или снимки като съобщение във Фейсбук или публикувайки фото на стената на Храма на уискито, които аз да споделя от негово име, като по този начин установим форма на приятелски контакт, а и като помогнем на колебаещите се какво ново уиски да пробват или купят за подарък. Няма условие за вид уиски, съотв. за неговата стойност. Това, което има значение е да представите уиски, което ви е харесало в някаква степен, мотивирайки ви да си го купите. А и нека покажем, че в България ценим добрите дестилати.
 До момента вече над 20 човека се включиха в инициативата и ще се радвам броят им да расте.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Официално The Glenlivet single malt е малцово уиски № 1 по продажби за 2014г.


 Компанията, собственост на Перно Рикар, е продала 1 065 000 9-литрови палети, с което е надминала продажбите на Glenfiddich, които също гонят 1 млн. Основна част от продаденото и при двете марки е отредена за американския пазар. Представете си как изглеждат около 10 млн. бутилки уиски.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Glenfiddich straight malt whisky

сн. интернет
 Споменавайки Гленфидик /х/, не мога да пропусна две новини, свързани с него. Първата е, че от 11.09.2015г. на пазара ще се появи лимитирания Glenfiddich straight malt whisky. Уискито е вдъхновено от дестилата на Гленфидик от 60-те години на 20-ти век, с чиято поява се свързва възхода на малцовото уиски. До този период потребителският вкус не е ценял до такава степен малцовото уиски, отделяйки повече внимание на смесените, бленд уискита. Затова и мастър дестилъра на Гленфидик, Брайън Кинсмън се е стремял да изучи първообраза и да подготви сходен вкус при репродукцията му.

 Доколкото съм запознат серията е ограничена /по спомен мога да вметна, че за Германия са отделени едва около 600 бутилки при цена от 99 евро/. Във Великобритания препоръчителната цена ще бъде 85 паунда. 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Glenfiddich обнови дизайна на Glenfiddich 12 и Glenfiddich 15 y.o. single malt whisky. Ето как изглеждат новите бутилки, които вече са налични и в България.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


 Нови дестилати на BenRiach и GlenDronach distillery.
 Бенриак пуска на пазара нов 18-годишен дестилат, наречен Latada, завършил съзряването си в бъчви от мадейра. Уискито е торфено и част от поредицата 18-годишни торфени дестилати, първият от които носи името Albariza, вторият Dunder. Latada носи висок градус – 48%, при което не е филтрирано и е презентирано в натуралния си цвят. Скоро ще бъде налично и в България в ограничени количества.


 BenRiach single cask.
 На пазара се презентират девет нови уискита от Бенриак, пълнени само от една бъчва или т.нар. „single cask“, на възраст между 14 и 38 години, отлежавали в шери бъчви, в бърбън бъчви или в такива от порто Tawny. Някои от дестилатите, като този от снимката са торфени, но предполагам, че торфът ще е много „благ“, тъй като с времето фенолното съдържание на финалния продукт отслабва. 


 Whiskyexperts публикуваха и подробна информация за деветте дестилата: 


„1976“ cask # 541 / 38 years old / Bourbon Barrel / Peated / 48.8% vol.
„1979“ cask # 517 / 35 years old / Bourbon Barrel / Peated / 46.9% vol.
„1985“ cask # 10318 / 29 years old / Bourbon Barrel / Peated / 49.0%vol.
„1987“ cask # 3825 / 27 years old / Tawny Port Hogshead / Tawny Port Finish / 52.9% vol.
„1990“ cask # 4936 / 25 years old / Bourbon Barrel / Classic Speyside / 50.4% vol.
„1995“ cask # 74743 / 20 years old / Bourbon Barrel / Classic Speyside / 58.9% vol.
„1998“ cask # 6394 / 17 years old / Pedro Ximenez Sherry Puncheon / Triple Distilled / Pedro Ximenez Sherry Finish / 57.5% vol.
„1999“ cask # 8687 / 15 years old / Oloroso Sherry Puncheon / Oloroso Sherry Finish / 56.1% vol.
„2000“ cask # 69116 / 14 years old / Bourbon Barrel / Classic Speyside / 56.3% vol.


За пояснение

– peated = торф
– cask = бъчва
– barrel = бърбън бъчва


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


 Ново лимитирано уиски от GlenDronach. GlenDronach 20 y.o. Octaves PX cask finish single malt whisky 


20-годишният дестилат е прекарал почти целия си живот в бъчви от шери олоросо, преди да изкара финалната част от стареенето си в бъчви, наречени Octaves. Същите са изградени също от дъб и преди уисикто са съхранявали шери Педро Хименез, но са значително по-малки като обем от т.нар. Sherry butts, които са с вместимост от около 600 литра. „Октавите“ са с обем от 1/8 от техния и този вид бъчви позволява по-бързо стареене на уискито. 
Уискито от партидата е дестилирана на 23.09.1994г. и се разпределя в 371 бутилки, индивидуално номерирани. Очакват се скоро и в България, но количествата са наистина ограничени.


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Ново уиски и от Jack Daniel`s.

 Jack Daniel’s Sinatra Century Tennessee whiskey. 
Ново юбилейно уиски от Джак Даниелс. Този път е посветено на 100 рожден ден на Франк Синатра, популярен освен с ненадминатия си глас и с любовта си към уискито на Даниелс. 


Течността е 50-градусова и се презентира в стилна кожена кутия, в която може да се открие и неиздавани запис от изпълнения на Синатра, както и книга, посветена на живота му. Уискито, партидата, пък е пълнено само от 100 селектирани бъчви.
Цената на бутилката е 500 $ /евро?/ и ще се предлага по летищата.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Ново уиски от Laphroaig. Laphroaig 16 y.o. single malt whisky. 


 Първото 16-годишно, официално бутилирано от дестилерията, уиски Лафройг ще дебютира в магазините по летищата от края на този месец. Наскоро Лафройг представи 15-годишния дестилат, който заменя Laphroaig 18 y.o. 
 Новото 16-годишно уиски, 48,4 %, е лимитирано издание/ поне така се твърди/ и ще се предлага в магазините по летищата за 45 €. Уловката? Става въпрос за 375 мл. бутилка. 
 Вдъхновение за него е почерпено от рожден ден N 200 на дестилерията, основана през 1815г.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


 Ново уиски от Bunnhabhain , Deanston и Lediag. Задава се втората „вълна“, партида от три едномалцови уискита от компанията Burn Stewart Distillers /на запад вече бе налична първата/. Компанията притежава дестилериите на Bunnahabain, Deanston и Tobermory, където се произвежда и уискито Ledaig.

Bunnahabhain Ceòbanach е торфено уиски, с 46,3%.
По принцип дестилатите на Бунахевън са неторфени, затова това е по-различно. Уискито е отлжавало в бърбън бъчви.

Deanston 18 y.o. single malt.
Отново 46,3%, отново бърбън бъчви, но този път първо пълнене.

Ledaig 18 y.o. single malt.
Градусите са 46,3% /стандарт за новите собствениците/. Този път уискито е торфено. Предполагам, че дестилатът е отлежавал отчасти в шери бъчви.––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Нов дизайн на уиски на Johnnie Walker. John Walker & Sons XR 21 y.o. blended whisky.


 Нов дизайн на съществуващото вече 21-годишно смесено уиски John Walker & Sons 21 се намира в магазините по летищата. 


 Дизайнът е променен в духа на арт-стила от 20-те години на 20-ти век, когато пра-правнукът на Джон Уокър – Александър Уокър, е бил мастър блендър в компанията. За приноса си към популяризиране на британската култура Акександър Уокър е въздигнат в рицарско звание, затова и по кутията и бутилката може да се открият кръстове. 


 А монархът, който го е сторил е Джордж Пети/ King George The Fifth/ , на когото е посветено и едно от ултра скъпите и навярно вкусно уискита на Диажио/ компанията, собственик на марката Johnnie Walker/.
Цена? Имайки предвид, че стандартният 21-годишен бленд сега върви за около 130-140 €, се съмнявам новият дизайн да се търгува за по-малка стойност.


 Все още не съм пробвал 21-годишното уиски, но се надявам да го направя по-скоро и да споделя с вас впечатленията си от дестилата.


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Нов дизайн на Chivas Regal 12 y.o. blended whisky

 Chivas Regal 12 y.o. blended whisky, “Made for Gentlemen”.


 Редизайн и на бутилката, по-скоро етикета и най-вече кутията на 12-годишният Шивъс Рийгъл /познат ни и като Чивас Регал/. Хората от Перно пускат нова версия, съвместно с дизайнера Тим Литъл, който съсредоточава усилията си върху изработката на качествени кожени обувки. Именно тези си знания и умения използва и при направата на новата кутия.


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Ново уиски от Килкоман /Килхоман/. Kilchoman 2008 Vintage single malt whisky. 
От понеделник малката дестилерия от о-в Айла пуска своето 7-годишно уиски, отлежавало в бърбън бъчви от дестилерията на Buffalo Trace. 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Ново уиски от Longrow /Springbank distillery/.

 Longrow Red, Pinot Noir casks 12 y.o. single malt whisky. 


 Ново уиски от дестилерията на Springbank, произвеждаща едномалцовите уискита на Springbank, Longrow и Hazelburn. Уискито е 12-годишно, като последната година изкарва в бъчви от Пино Ноар от Нова Зеландия и се бутилира при 52,9 %. Само 9000 бутилки се пускат на пазара при цена от около 60 £.


 Ако някога ми попадне подобна бутилка с удоволствие бих си я взел, тъй като очаквам едно комплексно уиски с плодово-торфен характер.


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Ново уиски от Macduff distillery.

 Deveron 10, 12 & 18 y.o. single malt whisky.

Кога и дали ще се появят тук още не знам, тъй като нямат официален внос. На външен вид са симпатични и приличат на странни магически отвари. 


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––  Ново уиски от дестилерията на Royal Brackla


 Royal Brackla 12, 16, 21 y.o. single malt whisky. 


 Бакарди, собствениците на John Dewar & Sons, съответно на марката Dewar`s blended whisky, пускат на пазара три официални версии от друга от своите дестилерии- тази на Royal Brackla. 


 Не се притеснявайте ако не ви е позната- не знам колко нейни едномалцови дестилати са пуснати на пазара, но със сигурност не са много. Продукцията `и за сметка на това попада често именно в смесеното, бленд уиски на Дюарс, което е и най-продаваното смесено уиски в САЩ.


 Макар и неизвестна, дестилерията има славно минало. Основана е през 1812г. от капитан Уилям Фрейзър, като през 1835г. към първоначалното име Brackla по нареждане на крал Уилям Четвърти било добавено и описание „кралски“ – Royal, и дестилерията започнала да снабдява кралския двор с уиски.


 Очакват се от следващия месец. 


 И като заговорих за уиски ще спомена, че трите нови напитки се очаква да бъдат с 40% алкохолно съдържание, по подобие на продуктите на Aberfeldy – друга дестилерия на Бакарди.


 П.С. В блога вече е налимно представяне на Royal Brackla 12 y.o. single malt whisky


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


 Ново уиски от Monde Shuzo Distillery.

 Fujikai 10 y.o. single malt whisky. 


 Противно на наложената от големите компании тенденция по спиране на някои от дестилатите с означение на възраст, на пазара ще се появи ново японско уиски на 10-годишна възраст.


 То идва от Monde Shuzo Distillery, малка японска дестилерия, произвеждаща и вино. Отлежало е 10 години в бърбън бъчви, като като се бутилира при 43%. Партидата е само от около 8000 бутилки и ще се разпространява посредством френска компания вносител на алкохол.


 Цената не е ясна, но не вярвам да бъде една от най-ниските. Бутилките са с вместимост от 500 мл.
Дано някога попадне и тук.


––––––––––––––––––––––––––-

––––––––––––––––––––––––––-


 Ново уиски от Glenmorangie.

 Става въпрос за 7-мият представител на Private линията на Гленморанджи – този път ще се казва Glenmorangie Milsean. Информацията все още не е потвърдена официално от дестилерията, но в масивите на регистрационните американски власти е открита бъдещата визия на етикета, който следва да се появи на пазара през януари идната година /по утвърдената практика/. Уискито ще бъде 46-градусово и след първоначалния период на отлежаване в бъчви от бърбън финишира съзряването си в допълнително обгорени винени бъчви. Възрастта му още не е ясна, но навярно ще бъде между 10-18 години, ако съдим от предходните версии на линията. 
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Ново уиски от дестилерията на Bowmore /Боумор/. Bowmore Mizunara Cask finish single malt whisky. 


 Ново уиски от шотландската дестилерия на Боумор, намираща се на о-в Айла и и известна както с опушените си дестилати, така и с ранната си година на основаване/ 1779г. ако не бъркам/.

 Уискито за този Боумор идва от началото на 90-те години, като финалните три години прекарва в бъчви от японски дъб мизунара. Това мисля, че е и първото шотландско уиски, отлежавало в такива бъчви. Уискито представлява смес от различни едномалцови уискита на Боумор, отлежавали в бъчви от бърбън и шери, преди финалните три години. Партидата ще бъде от 2000 бутилки и ще бъде на разположение на клиенти от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швеция, Япония и на магазините по летищата от 01.09.2015г. 
Цена: около 750 £. 
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Нов бърбън от Four Roses.


 Four Roses Small batch 2015 Kentucky straight bourbon. 


 Повод за тази статия е новото издание на бърбъна Four Roses Small batch 2015, който излиза в САЩ /излишно е да казвам, че искам да го опитам/. Тазгодишният представител е посветен на напускащия поста на мастърс дестилър в компанията, собственост на японците от Kirin – Джим Рътлидж и замяната му от Брент Елиът.
Бърбънът е доста старичък по американските стандарти – най-младият му компонент е 11-годишен, а най-старата бъчва е 16-годишна. Споделял съм вече, че по принцип американските дестилати стареят до 4-6 години по ред икономически и климатични причини, затова и тази крехка от гледна точка на шотландското уиски възраст е завидна. 


 Бърбънът ще бъде 54-градусово кехлибарено сладострастие, което ако попадне в Европа гони цени от над 150-200 €. Очакват се около 12 хил. бутилки, лично номерирани от Рътлидж. Голямо писане го чака преди заслужената почивка.


 В началото ви загатнах за слабостта ми към някои от продуктите на Four Roses/който е изключително популярен в. ..Япония/ . Имайте предвид, че хората от дестилерията ползват две различни рецепти за кашата, която се дестилира, като разполагат и с 5 вида мая, която придава различен характер на финалния продукт. С други думи, могат да произвеждат 10 различни бърбъна. Вкусно, нали?
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Нов бърбън от Maker`s mark distillery. Maker`s 46 cask strength Kentucky straight bourbon.


 Maker`s Mark са американска дестилерия, известна с това, че прави адски добър бърбън, но пък не предлага много нови продукти, за разлика от други производители. Ето защо, когато обявят нещо ново ценителите наострят уши. Новото в случая е по-силната, неразредена с вода версия на чудесния бърбън Maker`s 46, който успях да пробвам, благодарение на няколко приятели /на снимката/.

 Новият продукт ще се предлага за 40$ за бутилка от 375 мл, която ще се предлага само в дестилерията в Лорето, Кентъки. 


 Съдейки по качествата на Maker`s 46 мога само да съжалявам, че тази вкусотия става още по-недостъпна, тъй като наистина е отличен продукт. Ревюто му е налично в блога.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––  Нови дестилати от Buffalo Trace distillery. Buffalo Trace Antique Collection 2015.


Дестилерията на Бъфало Трейс представи актуалните си премиум бърбъни, част от поредицата Antique Collection. Тя се състои от:


George T. Stagg Kentucky straight bourbon 69%

William Larue Weller 12 y.o. Kentucky straight bourbon 67%
Thomas H. Handy Rye 6 y.o. straight rye whiskey 63%
Eagle Rare 17 y.o. Kentucky straight bourbon 
Sazerac Rye 18 y.o. straight rye whiskey


 Препоръчителната им цена е 80$, но в Европа струват над 200€. тук още не съм ги срещал, но бих желал да ги опитам, тъй като ми звучат доста обещаващо.  П.С. Във френски сайт всяка от бутилките беше над 1000 евро.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Нова шотландска дестилерия. Holyrood Park Distillery отваря врати 


Нова шотландска дестилерия се очаква да заработи в Единбург от следващата година. Става въпрос за Holyrood Park Distillery, основана от Дейвид Робъртсън – готин мъжага, на чиито клас, посветен на Dalmore single malt whisky, успях да присъствам на миналия Уиски фест. 


 Проектът струва около 2 млн. £ и осигурява работа на 25 човека. Поизводственият обем е малък – за първата година около 100 хил. литра, а впоследствие до 250 хиляди. 
Първото уиски от дестилерията навярно ще видим след около 4-5 години.


Тази новина радва и подозирам, че Дейвид ще прави наистина качествено уиски, каквото е проузвеждано и в предишната му месторабота – дестилерията на Dalmore.
 Успех! 🙂


––––––––––––––––––––––––––- С това днешния обзор на новините се изчерпва.

Наздраве, приятели!
Качество преди количество!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии