Dark Mode On / Off

Arran Sauternes cask finish single malt whisky

 Такаа. Снощи проведохме Уиски дегустация N 4 в Шумен и без колебание заявявам, че беше супер – благодаря на хората, които взеха дейно участие в разнищването на петте уискита и уважиха с присъствието си нас, организаторите. Но по този повод съм подготвил отделна статия. Сега да се върна на темата на тази – кратките бележки по отношение на това интересно уиски, наречено Аран – Arran Sauternes cask finish, т.е. отлежавал и в бъчви от сладкото вино сотерн. Всъщност, това бе първото уиски от снощната програма. Двамата с приятелката ми го пробвахме преди няколко дни и в следващите редове може да прочетете какво ни „каза“ то в първите мигове от отварянето на бутилката.


 Аран, освен едноименен остров на запад от полуостров Кембълтаун в Шотландия е и родното място на една млада дестилерия, основана през 1993г. от Харолд Къри, преди това заемащ отговорен пост в компанията Chivas, която се досещате какво произвежда – точно така, бленд уискито на Chivas Brothers. Дестилерията Arran е единствената функционираща на острова и е разположена до градчето Лохранза.

 Това я прави първата законно функционираща дестилерия, за последните близо 200 години, след като предшественика `и /Lagg/ е затворил през далечната 1837г. Отново нещичко за датата на основаването на Аран. На бутилките от бранда има изгравирани две птици, които се оказаха от вида „златен орел“. Именно такава двойка е гнездила в близост до строящата се сграда на Аран и тъй като видът е застрашен строежът е бил временно преустановен, докато орнитолозите не са се погрижили за величествените птици. Гнезденето забавило строежа, но пък вдъхновило хората зад марката да обвържат историята `и с тази на красивите животинки. Както виждате, уиски под името „Arran“ се произвежда от сравнително скоро – от около 20 години, но за сметка на това екипът от дестилерията се старае да презентира интересни и нови видове годишно, като тези дестилати, финиширали матурацията си във винени бъчви или в бъчви калвадос/преди няколко дни се сдобих с бутилка Arran Amarone cask finish, която е част от тази им серия и освен с висок алкохолен градус /50%/ се отличава и със стареене в бъчви от италианското вино амароне. Надявам се скоро да я ревюирам./. Освен тях на пазара са достъпни /силно казано с оглед малкия производствен обем – реално около 130 хил. литра годишно/ и Arran 10 y.o. single malt whisky, което представям в тази статия, както и Arran 14 y.o. single malt и лимитираният Arran 18 y.o. single malt whisky, който може би е и най-старият достъпен дестилат на дестилерията. Освен тях са налични и редица разновидности, предлагани от независими бутилировачи, както и тези, носещи името на шотландския поет Робърт Бърнс, който освен символ на шотландската поезия, е и пример как един данъчен чиновник, натоварен със събирането на акциза от дестилериите, каквато длъжност е заемал той, може да е и влюбен в малцовата напитка. Интересен факт е, че единствено дестилерията на Arran има правото да ползва негова снимка и подпис на етикетите си, тъй като организира и финансира събития в негова чест. Истинската красота и сила на уискито на Аран за мен обаче е фактът, че течността не е студено филтрирана и цветът `и не е подсилван с карамел /поне сред бутилките, които аз съм срещал/. 


 И за да продължа горната мисъл да споделя нещичко за уискито от снимката – то е 50-градусово, без означение на възраст, но по наши догатки е около 8-10 годишно, не е студено филтрирано /не е „пречиствано“ от заемките от бъчвата и ароматните естери/ и се презентира в натуралния си цвят. Това означава само едно – уважение спряно клиента. След първоначалното стареене в бърбън бъчви дестилатът се премества в бъчви от сотерн, които да придадат комплексност, по-богат и зрял характер и евентуално да скрият следите от младостта на благинката. 


 Аромат – спиртен /имайте предвид, че това са първите ми бележки след отварянето на бутилката и поид въздействието на въздуха течността ще се промени/, мед, пикантност, сладост, плодове, компот от круши и кайсии, ананас и банани. Това са бележките ми без добавяне на вода. Пропуснах да ги допълня, така че ме извинете – ще се поправя. Вкус – сладък, дървесен, пикантен и силен, плодов, билки. Финал – траен, леко горчив, сладникав, тревист, флорален и свежо плодов, донякъде цитрусов. 
 Оценка няма да поставям, но ми се струва, че клони между 80 и 85/100. Засега. Цена: между 85 и 100 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии