Dark Mode On / Off

Уиски новини # 4

 Пореден петък, поредно издание на „Уиски новини“. Конкретно – четвъртото в списъка, за да пасва на четворката в днешната дата: 14.08. По традиция правя кратък обзор на новостите от уиски вселената, които ни или ще ни касаят, подкрепяйки казаното със снимки. От последната ни среща, въпреки обилната топлина навън, водеща до ленивост, в уиски света се случиха някои интересни неща, които ви предлагам да разгледаме в следващите редове.

 Начлото поставя една градивна новина, вест за бъдеща нова японска дестилерия.


  Akkeshi distillery


Keiichi Toita


 Нова японска дестилерия се задава на хоризонта. Визирам тази на Акеши, чийто мениджър е показан на снимката/Keiichi Toita/. По план вече строежът на о-в Хокайдо /префектура Хокайдо/ би следвало да е отпочнал, като се очаква дестилерията да бъде изградена до ранното лято на следващата година, а от есента на 2016г. да започне производство. Максималният производствен обем е плануван да възлиза на 300 хил. литра, като за първата година трябва да достигне 30 хиляди. 
Местоположението е избрано с оглед спецификите на климата и желанието на собствениците да произвеждат уиски по шотландски образец, в частност на това от о-в Айла, чийто почитател е и Тойта. На о-ва са разположени парцели с торф и предполагам няма да им бъде трудно. Уискито ще отлежава в бъчви от японски дъб/ мизунара/ , както и в такива от шери и бърбън. 
Със сигурност уиски от Акеши няма да имаме възможността да опитаме в началните години от съществуването на дестилерията, но се надявам някога нейни продукти да акостират и в България. smile emoticon 
Снимката е от официалния сайт: 
http://akkeshi-distillery.com/en/index.html


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Falkirk distillery Докато все още сме на вълна нови дестилерии да спомена, че в шотландските „ниски земи“, т.нар. „Lowlands“, в градчето Фалкърк, където до 1993г. е функционирала дестилерията на Rosebank, почти завършена е сградата на новата дестилерия – Falkirk distillery, собственост на Falkirk Distillery Company, като се очаква строителството да приключи до по-малко от година. Новата дестилерия би трябвало да произвежда тройно дестилирано уиски, каквата е утвърдената практика на производителите от този район, като осигури работа за мнозина и привлече над 70 хил. посетители годишно. Пожелавам успех на тези инициативни хора и се надявам по-скоро да видим техни продукти /скоро, скоро, до десетина години/. 🙂
Подробности на официалния им сайт: http://falkirkdistillery.com/

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Great Northern Distillery 

Teeling irish whiskey single cask 

 Джон Тийлинг, основателят на дестилерията Cooley в Ирландия, продадена за добра сума на Beam Inc. през 2011г. прави поредната си смела крачка в света на производството на уиски. Ако синовете му откриха дестилерията на Teeling в Дъблин преди няколко месеца, то Джон в съдружие с няколко други джентълмени откри новата Great Northern Distillery в Дъндалк, до миналата година представляваща пивоварна, собственост на Diageo. За не малката сума от 35 млн. £ Тийлинг и компания се настаниха в бившата пивоварна Harp и очакват да произвеждат около 30 млн. литра алкохол от зърнени култури, различни от малца, който да предлагат сами или на други малки независими компании в Ирландия. Към колонните дестилатори по-късно този месец ще заработят и медни казани за обичаното малцово и сингъл пот стил уиски/ смес между покълнал и зелен ечемик/. 
 Този човек произхожда от рода на потомствени занаятчии и няма покой, което само може да ни радва. Откриването и на тази дестилерия е част пт експанзивния план за възвръщане някогашната слава на ирландската напитка. Това е сериозна идея на ирландската Уиски асоциация, която планира откриването на още десетина дестилерии в близко време и увеличаване на износа на Уиски до поетапно до 2020 и 2030г.
Чудно! 


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


 Shetland Reel single malt whiskyСнимката е от thespiritsbusiness.com


 Първото уиски на най-северната шотландска дестилерия- Shetland Distillery Company, ще се появи на пазара през септември. Става въпрос за около 180 бутилки, 21 от които са пълни с торфено уиски при очаквани цени между 100 и 130 £. Уискито не е произведено в шетландската дестилерия, тъй като тя е основана едва през 2013г. и не е изминал минималния тригодишен срок за отлежаване на уискито `и, съгласно шотландския правен канон. Бутилките са дестилирана на големия остров и са бутилирани от името на компанията на дестилерията. Очаква се да бъдат с алкохолния градус на бъчвата, т.е. без добавена вода преди бутилиране/ cask strength/ , а използваните бъчви са 4 и са с обем от 50 литра/ което подсказва, че уискито е младо/- две от тях екс-бърбън бъчви и две нови бъчви от германски дъб. Тази „партида“ ще я пропусна по ред причини/ абсурдно висока цена и под 200 бутилки/, но бъдещите, надявам се оценени по-благо, дестилати на компанията бих желал да опитам.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––  Jack Daniel’s No 27 Gold Tennessee Whiskey 

Jack Daniel’s No 27 Gold Tennessee Whiskey
в блога вече е налично ревюто му 

 Нов Джак Даниелс се очаква на пазара по-късно този месец. Пазарът обаче е лимитиран – става въпрос за Великобритания /преди година се е появило за магазините по летищата/. Дали и кога, как ще се появи тук не знам, но научих следното: уискито е 40-градусово /както и стандартния Jack Old N7/, но за сметка на това отлежава в два вида бъчви- първо в изискуемите нови и обгорени дъбови бъчви , и след това в бъчви от клен. За разлика от базисния Джак и по подобие на Gentleman Jack, „No 27“ се филтрира два пъти през гранулирани въглища от клен /т.нар. „Lincoln County process/ , който играе ролята на натурален филтър, омекотяващ и пречистващ уискито. По външния му вид пък съдя, че дизайнът на бутилката се доближава до този на Jack Daniel`s Sinatra Select, което е премиум ориентираното уиски в линията на Даниелс, посветено на Франка Синатра, за който се твърди, че е бил почитател на марката.
 Цена? Не открих официално инфо, но в Ebay и в някои подобни сайтове се търгува за над 150-200 лв.
Снимката е от http://www.thewhiskybusiness.com/?m=0

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  Jonnnie Walker Blue Label Skyline Collection – Singapore edition 


Jonnnie Walker Blue Label Skyline Collection – Singapore edition 


 Диажио /Diageo – компанията алкохолен гигант/ пуска „специален“ Джони Уокър Син етикет, част от поредицата Skyline Collection/представена през 2013г./, на бутилките от която са изобразени световни мегаполиси. Singapore edition е посветена на 50-та годишнина от независимостта на Сингапур, факт който много производители искат да почетат с лимитирани бутилки /явно, за да поглезят състоятелните азиатски бизнесмени и да натрупат някой друг цент печалба/. 
 Бутилката ще се търгува при цена от около 120 £ или 210 $ и е на разположение в летището на Сингапур. 
снимката е от thedrinksbusiness.com


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


 Wild Turkey Master’s Keep 17 y.o.straight bourbon Wild Turkey Master’s Keep 17 y.o.straight bourbon


 Най-старият бърбън от дестилерията на Wild Turkey вече е на пазара в САЩ. Това е 17-годишният дестилат, с възраст превишаваща стандартната за повечето straight бърбъни. Обикновено американските дестилати отлежават по около 5-6 години, понякога и 10-12. Заради особеностите на климата в САЩ уискито съзрява по-бързо и често при отлежаване в по-продължителен период прихваща по-силна дървесна нотка и пикантност. Конкретното уиски е плод на съвместната дейност на баща и син – мастър-дестилърите Джими и Еди Ръсел. Уискито е бутилирано при около 43% /толкова е бил алкохолният обем в бъчвата/, дължащ се на по-особения начин на отлежаване – в процеса на стареене благинката, дестилирана през 1996г. е местена в различни каменни и дървени складове, част от които принадлежат на Stone Castle Distillery/ известна и под името Old Crow/, като през 2010 г. са върнати в пределите на Wild Turkey/ дотогава имали проблем със свободната площ/. И ето че вече може да бъде намерена далеч от тук, в стилна бутилка на цена от 150 $. 
 Аз лично с удоволствие бих я пробвал ако някога ми се отдаде възможност, тъй като от срещите ми с продукти на дестилерията винаги съм оставал с добри впечатления. 
снимката е от gobourbon.com


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


 Това беше от мен засега. До нови срещи, приятели! Наздраве!
Качество преди количество!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии