Dark Mode On / Off

Abrachan Double cask 13 y.o. blended malt whisky /Speyside & Highlands/

 Най-четените статии в сайта не са тези, в които разказвам за отделни дестилерии, които съм посветил и наснимал, за някой лъскав Макалън, за мощен Глендронах или за някой бърбън с почти магически свойства. Не, най-търсените от читателите са материалите, които съм посветил на уискитата, които се предлагат ексклузивно от магазините на Лидъл – в нашенските му клонове и в тези от Западна Европа и дори Румъния, която, очаквано или не, разполага с по-добър асортимент в това отношение. Те вече си имат и собствена малцова дестилерия, изградена по шотландски образец, но това е друга тема.

 Именно статиите, в които съм представял Глен Орки, Бен Бракен и младата версия на смесения малц Абрахан „превъртат“ брояча в блога и в стойност прочитанията им възлизат на десетки хиляди. Това едновременно ме радва, защото все повече хора четат и търсят информация за уиски онлайн и по този начин откриват моето начинание, но от друга страна издава потребителските ни навици, които в по-голямата си част все още гравитират около по-достъпните уискита, разположени в ниския ценови сегмент. Силно се надявам това скоро да се промени и повече от вас не само да си позволяват по-скъпите благинки, но и да си набавят информация за тях – на български изворът е Храмът на уискито. 🙂

 Преди да премина по същество, нека внеса уточнение, ако все още не сте опитвали нищо от лидълската селекция. Веригата магазини /на централно ръководно ниво/ e сключила договори със съответните уиски производители/ блендъри от Шотландия и от тях получават уиски, което поделя в различни категории – Ben Bracken е обобщаващото име на едномалцовите уискита, които се откриват в Лидъл. При нас засега са налични единствено този в синята кутия /малц от Висините/ и младоликият спейсайдър в червено. И двата са 3-годишни. В по-развитите страни може да откриете малцови уискито до 40 и повече години.

 Glen Orchy и Glenalba са търговските имена, под които се предлагат блендове – Орки е смес от малцове, а Гленалба е запазена за регулярните блендове. Abrachan също представлява търговско наименование, обобщаващо смесените малцове от няколко шотландски дестилерии. И при него, както и при останалите изброени от мен, у нас е налична една версия /Triple barrel/, докато навън портфолиото е далеч по-богато и интересно.

 Моята 13-годишна версия на Абрахан е с произход Румъния. Приятели бяха ходили там в началото на декември и ги помолих да се отбият в магазин от споменатата верига, за да проверят какво се предлага. Така тази бутилка се оказа при мен за цена от около и малко под 50 лева. Заедно с нея получих за 50 лева и 25-годишно зърнено уиски, отново също пълнено за Лидъл – за него ще стане дума тук в даден момент. И ако „нашенският“ Абрахан, който е издържан в по-лилави тонове, е 4- или 5-годишна смес от няколко малца с отлежаване в три вида бурета, този „фатален“ 13-годишен смесен малц отлежава в бурета от бърбън и от олоросо шери – затова е наречен и Double cask matured. Пише си го на етикета и на лицевата страна на кутията му.

 Тук е упоменато също, че малцовете са от Спейсайд и от Висините, като те са били подбрани от блендърите от Clydesdale Whisky Co, за които бях споменал вече, че се притежават от Whyte & Mackay – същите, които управляват Фетеркерн, Тамнавулин, Джура и Далмор. Плюс зърненения комплекс Invergordon. Уискито е бутилирано на 45% алкохолно съдържание, но е с подсилен цвят – на задната страна на тубуса изрично е отразено на немски и на други езици, че е ползван карамел е150а.

 Интересното е, че нищо не се споменава за наличието на студено филтриране. Бих преположил, че уискито е прекарано през този процес, доколкото се предлага на широк кръг ог купувачи, които не са наясно, че замътването в бутилката е естествено събитие, което трбява да ни радва – добавяйки вода обаче, забелязах леко формиране на „мъгла“ от мастните зърнени съединения. Явно напитката не е „пречистена“ до краен предел, което заслужава поздравления.

 Аромат – не особено изразителен. Тофи, карамел, стафиди, тъмни сливи, зърнен мотив, свежест, мента, ментов чай, зелена тревистост, билки, жълти и зелени ябълки, сладко от круши, какао, тютюн, ментов бонбон или дъвка, шоколад с мента. С вода – без особена промяна. Водеща е свежестта и сладостта. Нотки ябълки, зелени домати, мирис като от стеблото на доматите, спрайт или подобна напитка с лимон. Вкус – сладост, мента, пикантност, малц/ зърно, прегорял ванилов крем, свеж плод, стои интензивно и леко агресивно, тревисто усещане. Лек намек за опушеност и асоциация като от бинт. С вода – сладост, пиперливост, мента и лимон. Финал – къс до среден, лимонена кора, етерично масло, усещане за мента, билки и билков ликьор, дори джин, свеж плод, сладост. С вода – лека опушеност, захаросана лимонена кора, мента, чай мента с мед.

 Оценка: 82/100. цена: около 50 лева.

 В обобщение: не особено богато уиски с водеща свежест и тревисто/ ментово усещане.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии