Dark Mode On / Off

Whisky Show Bulgaria 2019, 19-20.10.2019


 В последните пет-шест години октомври придоби малцово значение за мен – това е месецът, в който София посреща любителите на уискито. И ако до скоро последните му дни приветстваха традиционния вече Whiskey fest Sofia, то тази година за първи път в столицата ще се проведе и уиски фестивала Whisky Show Bulgaria 2019, който през 2018г. дебютира в Пловдив. Двете събития имат различна насоченост и тя е съобразена с потенциалната им аудитория. Уиски шоуто ще се опита да достигне до сърцата и чашите на по-запалените уиски любители, ценящи екзотичните и редки уискита /най-общо казано до хората с опит в сферата и с желание да пътешестват в земите на по-старите благинки/ – казвам го от позицията на човек, който през изминалата година изкара почти два дни в Пловдив на шоуто, където срещнах не само качествени напитки, но и запознати с материята любители. И за да не пиша преразказ в свободен текст, реших да се свържа с един от организаторите на мероприятието, Георги, от когото получих информацията, която ще прочетете по-долу.

 Преди всичко, миналогодишното издание бе много силно и аз и Яна си изкарахме супер. Обслужването беше без забележки, а реките от уиски ми скриха шапката. Може би вече сте попадали на статиите ми за уискитата, които опитах там – Bunnahabhain 25 y.o., Benromach 1978, стари версии на Гленеск и Конвалмор /нефункциониращи дестилерии/, Скапа от 1979, 25-годишен Глендронак Грандьор, 42-годишна Гленгласа, 35-годишен Бенриах, Balvenie 30 y.o., Caol Ila 1984 … Имената и годините на изброените говорят сами за себе си, а подробните ми отзиви за всяко едно от тях е на разположение в блога. Тази година фестът ще обхване и екзотични уискита от Австралия, Нова Зеландия, Индия, а на щанд се очаква да бъдат представени и някои от бутилките на японското уиски Ичиро /млада дестилерия, която набира скорост в световен план, чиито дестилати се разграбват като топли закуски в студено време/.

 Георги сподели, че се прави почти невъзможното да се осигури и млад малц на ирландската дестилерия Уотърфорд /Waterford/. Това е производител на няколко години, дейността в който е подчинена на детайла. Уотърфорд е новият проект на уиски експерта Марк Рейниър – име, познато ни от миналото на дестилерията Брухлади и от компанията „Мъри Макдейвид“, ангажирана със селектирането и бутилирането на уиски. В последните години Рейниър пое по нов път, опитвайки се да изгради бутиковата дестилерия в Ирландия, отзивите от продуктите на която са меко казано обнадеждаващи. Към момента те не се продават и са налични за опитване единствено от малцина – най-вече от посетителите в Уотърфорд. Наличието на техен малц за мен е новина от сериозна значимост – може би заради политиката, която изповядват там, а именно, че всяка партида уиски следва да бъде дестилирана от ечемик от отделна ферма, който се обгрижва от Рейниър, наследник на винен род, с подбор на качествени бурета, в който да старее.

 Две шотландски имена също приковават интереса ми. Първото е на търговеца и независим бутилировач „Кейдънхед“ /Cadenhead/, притежаван от собствениците на дестилериите Спрингбанк и Гленгайл – родът Мичел. Кейдънхед има огромно портфолио от независими версии на шотландско и ирландско уиски, но все още не е ясно кои ще бъдат налични за опитване.

 Намиращата се в Спейсайд дестилерия Гленалахи /Glenallachie/, за която съм писал в блога, също ще получи своя миг на слава – предвижда се да се проведе неин уиски клас. Първоначалната идея е била да присъства и Били Уокър – човекът, въздигнал Глендронак до това, което знаем днес за дестилерията, но поради ангажименти той няма да присъства.

 В сайта на шоуто биват помествани потвърдените марки, сред които може да срещнете и добре познати вече брандове /списъкът подлежи на обновяване/. Знам, че се водят преговори с вносители за потенциално тяхно участие със щанд, но на феста ще бъдат отваряни и бутилки на колекционери. Понастоящем сред марките впечатления правят Аран, Амрут, Килхоман, Бенромах, италианският бутилировач Самароли, Бенриах, Глендронак, Гленалахи, Гордън и Макфейл, Ковал, Хелиърс роуд, Рампур от Индия.  

 Какво ще бъде необходимо, за да посетите шоуто? Входният билет на цена от 50 лв. дава достъп и до двата му дни /19-20.10.2019/. В стойността му са включени още чаша, еднократно хранене в ресторант  „JOBO“ в сградата на феста /Capital Fort/, вода, топли напитки, карта с 10 уиски кредита, еквивалент на 10 лева. Срещу левовете в картата ще се предлага уиски на цена между 3 и 300 лв. за 10 мл. Това е дозата, която се разливаше и миналата година. Уиски кредитите се зареждат отделно след изчерпването на включените 10 лева.

 По време на шоуто ще се проведат и няколко уиски презентации /майсторски класове/. Два от тях ще се водят от Джим Мъри /авторът на т.нар. „Уиски библия“/, а към момента се предвижда и клас на Гленалахи, воден от Джулиет Бъкан, която работи в дестилерията. Участието в тези класове се заплаща отделно и не се включва в цената на входния билет, и такъв ще ви бъде необходим. На този линк се предлагат съответните пропуски. Билетите се предлагат и от Bilet.bg.

 Последващи промени ще бъдат отразявани тук. Наздраве и до скоро!


Ето я и първата редакция – вижте част от обявените дестилати.


 Втора редакция относно наличните за опитване уискита, включително и инфо за очаквани два класа на международния представител на Глендронак, Бенриах и Глегласа – Стюарт Бюкянън.
    


Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии