Dark Mode On / Off

Jack Daniel`s Scenes from Lynchburg N 9 tennessee whiskey


  Идва ред и за новото ревю в блога за уиски дегустации и мнения, Храм на уискито, което този път ще посветя на поредната лимитирана вариация на уиски, носещо името Джак Даниелс. Знам, че тази марка има своите ревностни почитатели в България и извън нея, за които подобно представяне би било крайно интересно, тъй като бутилката вече не се предлага на пазара. Хубавото е, че в страната все още има местенца, където се намират подобни дестилати, по простата причина, че същите са нарочени за „лимитирани“ или за колекционерски и това създава представа, че напитката е нещо почти извънземно и нечувано, което пък води и до безумното повишаване на цената `и.


 Вече ви представих голяма част от по-специалните версии на Даниелс, посветени на спечелени златни медали или разпространявани в шикозни кутии по летищата. Не искам да звуча пределно крайно, но от опита ми с тях оставам с впечатлението, че същите не носят толкова различни качества, колкото би следвало от нещо специално. Специална в случая може би е цената, на която може да ги откриете в някои български и най-вече западни сайтове. Стойности от 150-200 и нагоре лева за тях са неоправдано високи, и сочат единствено желанието за спекулативна печалба от страна на някои търговци. Уискито от снимката е типичният пример за това. В някои чужди сайтове гонеше цени между 40 евро и 70 паунда, което е смехотворно. Защо мисля така? Защото не вярвам на думите на маркетинговите отдели, а на възприятията си. Но нека не избързвам.  Дестилатът се нарича Jack Daniel`s Scenes from Lynchburg N 9 tennessee whiskey, като за да бъде името още по-натруфено ще добавя и „charcoal mellowing“. Част е от поредицата, посветена на живота на Джаспър Нютън /изненада – истинското име на Джак Даниелс/, на особеностите при производството на тенеси уиски и на някои забележителности в Линчбърг, Тенеси. Самата серия се казва “ Scenes from Lynchburg “ или „Сцени от Линчбърг“. За първи път е презентирана на пазара през 1998г. и идеята е била да включва няколко ограничени като производствен обем бутилки /седем разновидности/, вдъхновени от горните събития и специфики. Заради успеха им от Браун-Форман, собственици на марката Джак Даниелс, решили да пуснат още няколко бутилки с картинки и да съберат още някой друг долар. И съм сигурен, че са успели. На етикета на бутилката от снимката е изобразен казан за допълнителното филтриране на получения алкохол през слоевете кленово дърво /технология известна като „Lincoln County process“, която отличава тенеси уискито от бърбъна/ и се пада № 9 от колекцията. Уискито е 43-градусово. Течността вътре е подобна на тази от базовия Old № 7, но бутилирана при 43%, вместо при сегашните 40% /въпреки че преди години и базовият Джак е бил 43-градусов/.

 По установената практика започвам бележките си с впечатленията ми от мириса на напитката. 

 Аромат – познатият плодово-ацетонен мирис, нотка банани /подобно ухание долавям в Корни с вкус на банан/, ферментиращи праскови и череши, лека спиртна нотка, карамел, карамелизирани пуканки, спомен за захарно петле, дървесност, ликьорна сладост, пиперливост, пакетче с подправки, бонбони от типа на виолетките, плодов локум. Постепенно карамелът се засилва. Добавих вода /няколко капки/. С нея спиртната нотка отслабна, засили се карамела, дървесността, плодовия нюанс и се появи щипка кафе. Вкус – мазен, сладък, слабо пикантен, череши, отново пуканки, нотка „шкаф“. С вода – повече сладост в началото, след което идва силна горчивина, като от тъмен шоколад с 99% какаово съдържание. Финал – пикантен, маслено-сладникав, сгряващ, карамелизирана захар, леко ментово усещане след време. Горчивината е съвсем слаба. С вода – повече горчивина и дървесност, последвана от сладост. 
 Оценка: 84/100. Цена: вече споменах как се търгуват на запад. Тук попаднах някъде на цена от 100 лв за подобна бутилка. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии