Dark Mode On / Off

Уиски новини # 2

 Ето че е петък и е време за поредната доза уиски новини. В тази статия ще поговорим за Dalmore, Johnnie Walker, GlenDronach, Scapa, Famous Grouse, Suntory, а може би и за още нещо. Да започваме, дълъг път ни чака. Кой пуска на пазара нови продукти, кой ребрандира съществуващи и кой най-вероятно ще спре разпространението на течни вкусотии – предстои да разберем в следващите редове.


  GlenDronach Revival 15 y.o. single malt whisky

снимката е от диванчето ми

 От известно време в онлайн пространството циркулира едни неприятен слух, както се досещате, касаещ уискито от снимката. GlenDronach 15 е от онази категория уискита, които освен невероятно качество, предлагаха и поносима цена. Защото каквото и да си говорим, прекомерно надутата стойност отказва мнозина, включително и мен. Вече съм го представял в блога и ако проявявате интерес тук може да прочетете подробното ми ревю на витализиращия духа и тялото GlenDronach 15 y.o. single malt whisky. Какво се случва с дестилата? От няколко източника и то  сериозни, получавам информация, че уискито в тази му форма ще бъде спряно от производство за около 3 години и ще се появи през 2018г. Ако се питаме защо се случва това бихме могли да потърсим отговора в политиката на компанията, придобила дестилерията в началото на новото хилядолетие. Между 1996 и 2001г. ако не бъркам дестилерията не функционира, но това не означава, че няма хиляди бъчви, оставени за отлежаване от старите собственици. Когато е закупена от Били Уокър и компания същите искат да пуснат на пазара нов продукт. 12-годишният дестилат е бил наличен, но те търсили и пазарна ниша при 15-годишните уискита. Затова решили да презентират през 2009г. GlenDronach 15. Имайки предвид обаче факта, че между 1996 и 2001г. уиски в Глендронах /к/ не се е дестилирало се оказва, че по-късните бутилки, от 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 и 2015г. носят в себе си не уиски на 15-години, а уиски, което е дестилирано през 1995г. – една година преди затварянето на дестилерията. Ходът на компанията не изглежда за повечето търговци икономически оправдан, тъй като под етикет на по-младо уиски те предлагат значително по-стар дестилат – бутилките, пълнение през 2013 и 2014г. всъщност са съответно 18 и 19 годишни, а не 15-годишни, а тези от 2015г. дори 20-годишни. Обяснението обаче е съвсем просто – новите собственици, придобили преди това и BenRiach distillery, искат да се наложат на пазара в обстановката на свирепа конкуренция. Инвестирали са много пари, в т.ч. и заеми от банки, които не биха могли да възвърнат с посредствени и непопулярни дестилати. Това налага и това им поведение, от което се сещате кой печели – ние. Да, но запасите намаляват, а по-старите бъчви са необподими и за по-отлежалите представители на марката – GlenDronach 18, GlenDronach 21, GlenDronach 24 и т.н. По тази причина, видно от интервюто на Алистар Уокър – директор на отдел маркетинг и продажби в компанията-собственик, GlenDronach 15 се спира за 3 години. Когато се появи обратно през 2018г. уискито ще бъде 15-16 годишно, защото ще е произведено след отварянето на дестилерията през 2001г. Има логика, нали? 


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Johnnie Walker Select Casks: Rye cask finish


снимката е от whiskyadvocate.com
 Но стига сме говорили за уискита, които предстои да бъдат спрени. нека попишем за идните нови дестилати. Първият в редицата е Johnnie Walker Select Casks: Rye cask finish. Diageo – собственици на марката, са решили от края на тази година да пуснат на пазара нов Джони Уокър, част от бъдещата серия „Select casks“. Този от снимката би трябвало да се появи първо на запад през есента, като особонето при него е, че отлежава 10 години години в бъчви от бърбън първо пълнене, след което за няколко месеца се премества в бъчви от ръжено уиски. Уискито се очаква да бъде 46-градусово, да е филтрирано /за процеса на студената филтрация може да научите повече в раздела „Студена филтрация“ над публикациите/ и да бъде с подсилен с оцветител карамел Е150а цвят. Цената в Америка започва от 45 $, за Европа може би 45 евро. От другите бъдещи представители на серията се очаква да донесат различни финиши при доотлежаването. Как ми се струва идеята? Адмирирам я и ще се радвам по-скоро да успея да ви го представя.


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Dalmore Distillery Exclusive 2015снимка: Whisky for Everyone

 Продължаваме седмичния обзор с ново уиски от любимата на милиони хора по света дестилерия на Dalmore. Първият нов продукт, който представиха преди около две седмици бе Dalmore Distillery Exclusive 2015, от който се очакват около 450 бройки, достъпни в дестилерията при цена около 150 паунда. Бъчвите за него са селектирани от „Носът“ – Ричард Патерсън /главният дестилър/, който е движещата сила зад новите продукти на марката. Уискито ще бъде 48-градусово и е резултат от процес на стареене в бъчви от бърбън първо пълнене, вино Москател, порто и мадейра, като в случая уискито се обединява за стареене за кратък период в бъчвите от бърбън, т.е. би следвало винените бъчви да са основните носители на профила на уискито. На мен ми звучи обещаващо. Ако някой може нека „крадне“ малко и за мен. 🙂

  Dalmore Affinity 50 y.o. single malt whisky
снимката е от thewhiskeywash.com/

  Вторият нов продукт на Даумор, който вече е изключително по-стар и рядък. Съответно и скъп, без да мога още да ви кажа цената му, тъй като не е обявена – Dalmore Affinity 50 y.o. single malt whisky. Същият е по-специален и е вдъхновен от 50-та годишнина от независимостта на Сингапур. Бутилката е само една и ще бъде изложена в хотела RWS Michael от края на юли в Сингапур. 48 години течността е изкарала в бъчви от бърбън, а финалните 2 години и 6 месеца в бъчви от шери олоросо Матюсалем на Гонзалеш Бияш, до които май само Dalmore има достъп /ползват се и за други техни уискита/. Думите са излишни. 🙂–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––  The Chita Suntory grain whisky
 Ново уиски и от японския гигант Сънтори /Suntory/. Този път не е малцово, а зърнено уиски и носи името The Chita. Произлиза от едноименната дестилерия част от чиято продукция влиза като компонент на смесеното уиски Hibiki, правейки компания на Yamazaki & Hakushu single malt. Уискито излиза на пазара в Япония на 01.09.2015г. Дали ще се появи тук? Не възлагам големи надежди.


 Hibiki Japanese Harmony blended whiskyсн. е от http://www.japanese-whisky.com

 Споменайвйки Хибики се сетих, че преди няколко седмици на пазара дебютира новия представител на марката – Hibiki Harmony, който по всяка вероятност ще замени 12-годишния дестилат, който ми допадна доста. Hibiki 17 y.o. blended whisky също бе приятен, но с оглед предложеното от него и по-високата му цена Hibiki 12 бе моят фаворит. В България ще дебютира в идните месеци, може би на Уиски фест 2015, но се надявам да успея да ви го представя и преди това.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 Famous Grouse Mellow Gold blended whisky
снимката е от  imbibe.com/

 Нова уиски и от шотландската компания Famous Grouse с името Mellow Gold /Нежно златист или нещо подобно би звучало в превод/. Отново бленд, смесено, комбиниращо уиски, отлежаващо в бърбън и шери бъчви. Процентът на шери бъчвите се завишава обаче. Поне така твърдят официалните бележки. Малцовият му състав включва уиски на Macallan и Highland park, а преди години и на Glenrothes, вече собственост на Berry Bros. Уискито ще бъде 40-градусово и с подсилен цвят. Цената му за Острова  се очаква да започва от 22 £  на пазара ще се появи в идните месеци в идните месеци. Тук ще можем официално го опитаме на Уиски фест 2015.
 Междувременно, стандартната бутилка на Famous Grouse променя етикета и външния си вид. Нямам идея как ще изглежда, но очаквам отново дълго и продълговато тяло на бутилката.––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Scapa Skiren single malt whiskyснимката е от thespiritsbusiness.com/

 Ново уиски, без означение на възраст, предстои да се появи на пазара през септември/ засега във Франция и Обединеното Кралство/ – Скирен на Скапа, дестилирана в т.нар. „Lomond stills“ /медни казани за дестилиране на уиски, които вместо шия, като стандартните медни казани имат над тумбата си продълговато тяло като това при колонния дестилатор – такива има и в дестилерията на Loch Lomond/, отлежавало в бъчви от бърбън първо пълнене. 40% алкохол и добавен карамел. Цената за пазарите ще е около 60 $. 
 Дали това не е първата стъпка към свалянето от пазара на Scapa 16? Навярно скоро Перно Рикар ще оповести и други подобни дестилати, ако слуховете за спиране на производството на Scapa 16 се окажат верни /скоро очаквайте ревюто`и/. Междувременно отправих запитване към българския клон на Перно Рикар с предмет съдбата на Scapa 16 и на други техни дестилати. Засега не получавам никакъв отговор. Надявам се да не ме пренебрегнат.
 С тази новина ми се струва, че обзорът за тази седмица приключва. Денят е още в началото си и ако дочуя и прочета нещичко навярно ще го включа в този пост. 
 Наздраве, приятели! 
 Качество преди количество!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии