Dark Mode On / Off

Label 5 blended whisky

 

 Разнообразявам поредицата от статии, пропити с капки едномалцово уиски, като за днес съм ви сварил едно по-базово и достъпно уиски, спадащо към категорията на бюджетните смесени уискита, които често можете да срещнете в близкия магазин. Възможно е да не ви говори нищо, тъй като отдавна не съм го срещал по нашите рафтове, но преди време знам, че се е внасяло от Домейн Бояр. Уискито се казва Label 5 blended whisky.
 
 Възможно е напитката да е останала встрани от вниманието ви по простата причина, че се притежава от френската компания Lа Mаrtiniquaise, управлявана от френския милионер Жан-Пиер Кайард, чиито продукти не са добре представени на нашия пазар. Част от гамата на Lа Mаrtiniquaise включва шотландското едномалцово уиски Glen Moray /което формира малцовия център на бленда/, бърбъна Old Virginia и марката Glen Turner, включваща няколко малцови и смесени уискита. Да си призная с удоволствие бих опитал всяко едно от тях, но засега не са ми попадали. Но пък случайно се натъкнах на Лейбъл 5 в едно малко магазинче, което имаше само една бутилка, предлагана в комплект с вино на Домейн Бояр на пакетна цена от 18 лв. Предполагам, че уискито само по себе си би струвало 10-11 лв в този случай и реших да го взема. Още повече, че както споменах, не се внася. Снощи пък реших да го опитам.
 
 Напитката е базова като характеристики: подсилен цвят, студено филтрирана, 40-градусова, не носи означение на възраст, като е поносимо ценово ориентирана. 
 
 Аромат – свеж, „зелен“, тревист мирис, в който се прокрадва нотка мед, пакетче с подправки, ванилов крем с цитрусова есенция, зелени ябълки, доза спиртност, круши, нотка банани и карамел. В никакъв случай не бих го определи като неприятен. Да, младее, но не дразни. Долових още щрихи захарен памук, солена лакта и прогресиращи нотки ванилия. Може би и мимолетна асоциация с какао и кафе и много слаб тъмен плод. Вкус /не съм добавял вода/ – силна сладост, масленост, слаба пикантност, долавя се и високото съдържание на зърнено уиски, без обаче да се усеща неприятна горчивина. Отприщва слюноотделянето, като доставя още ябълки. При второто отпиване забелязах малко по-осезаема горчивина, но не е нещо, от което да се плаша. Финал  – къс, слабо пикантен, ментов, повече танини, ядки от костилков плод като кайсии, сладост. Сладостта остана доминантна и при последващите отпивания.
 Оценка: 80-81/100. Цена: под 20 лв.
 
 В обобщение: сносен бленд, който бих консумирал навън. Чист, без лед или разредител.       

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии