Dark Mode On / Off

Hankey Bannister Regency 12 y.o. blended whisky

 

 Днешната неделя бе доста приятна. Не само заради приближаващата Коледа и леката празнична суетня, витаеща във въздуха, но и по друга причинa. Корекция, по други три причини. Кои са те? Първо, както може би се досещате от наличието на две чаши на снимката неделният следобяд прекарах с красивата половина на Whiskeytemple – приятелката ми Яна, на едно готино ново местенце в Шумен /бар Бакарди, който разполага със супер удобния дървен бар, на който търкалям вкусотии за снимките/, опитвайки ново за мен уиски, което се оказа приятен бленд от слабо известната в България все още марка Hankey Bannister.

 Марката Ханки Банистер носи своите корени в края на 18-ти век. През 1757г Бюмонт Ханки и Хю Банистер заформили съдружие и започнали търговия с алкохол в Лондон. Малко по-късно се зародила и идеята за смесеното уиски със същото име. В идните години уискито намирало все по-широк кръг от почитатели, като на два пъти било удостоявано с т.нар. „royal warrant“ – акт на Кралския двор, сочещ качествата на продукта, който позволявал на компаниите да се рекламират пред света като нещо специално. Може би ще срещнете и информация, че дори Уинстън Чърчил бил страстен любител на продуктите на Ханки Банистер. Подобни истории за мен са маркетингов „пълнеж“ и служат единствено за реклама, но може би впечатляват някого.

 Мен ме радва фактът, че отскоро марката получи официален внос в България, а цените на гамата от дестилати е поносима. Уискито, което ви представям днес е 12-годишният бленд, включващ редица малцови уискита от компанията Inver House, която е актуалният собственик на бранда, и неизвестен брой зърнени /царевични дестилати/. Течността е 40-градусова, отлежавала е в бъчви от бърбън, при което е с подсилен цвят и е студено филтрирана. За някои наличието на карамел E150a при цвета не е болка за умиране, тъй като говорим за смесено уиски, позиционирано в ценовия клас 35-40 лв, но е редно да го споменем. 

 Аромат – ябълки, зелени при това, които се долавят от далеч, към които добавям и зелени круши, сладост, лека парфюмност, бонбони виолетки, лека спиртност, но наистина лека, тревиста нотка, слаб мирис като от пакетче с подправки, далечен спомен за манго и тютюн /по-скоро за миризмата на станиолчето в кутията с цигари/. Вкус – свежи зелени плодове, лека пикантност, силна сладост, спомен за зърнено уиски. Отново доминират зелените ябълки. При втората глътка се появи и спомен за плодови бонбони, а сладостта се засили. Финал – къс до среден, мента, плодови бонбони, сладост, липсва горчивина, отново зелени ябълки и зелени банани, масленост и спомен за ядки. 
 Оценка: около 82/100 /току-що отворена бутилка/. Цена: 35-40 лв.

 В обобщение: добро смесено уиски на супер цена. Няма да откриете нищо нечувано в него, но и с нищо няма да ви разочарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии