Dark Mode On / Off

Aberlour A’bunadh batch 75 cask strength single malt whisky

 Някъде през декември /в статия от 10.12./ за последно стана дума за намиращата се в Спейсайд, Шотландия, дестилерия на Аберлауър /Аберлор/, когато ревюирах нейната 10-годишна експресия. Почти два месеца по-късно продължавам темата, подхваната през 2023г., а именно да търсим удачен за моите предпочитания представител на производителя, притежаван понастоящем от френския алкохолен гигант Перно Рикар. В линия съм строил още четири негови уискита, всяко на по 18 години, но преди и да си помисля за техните гастроли тук, искам да ви дам отзивите си от може би най-интензивния представител на дестилерията – уискито, бутилирано без посочена възраст, но с градуса на бъчвата /приемете го с условност – тук то се пълни на партиди от десетки, а може и от повече бурета/, което ни е известно с търговското име Абуна /A`bunadh/ и превеждащо се като „оригинален“.

 В досегашната 10-годишна история на блога Храм на уискито за Aberlour A`bunadh съм писал три пъти /с днешното включване ги правим четири, като нямам намерение да спирам до тук/ – през април 2017г. ревюирах уиски от партида 55 /може да прегледате всяка една от статиите през съответните линкове тук/, също през април 2017г. опитах и партида 13, а месец по-рано и партида 46. Във всяка една от срещите с разновидностите на Абуна откривах приятни черти, но не до такава степен, че да ме накарат да се влюбя до полуда в концепцията за младолико уиски с много сериозен градус. Може би просто днес съм в добро настроение или рецепторите ми са претърпяли еволюция, но благинката от партида 75, която виждате като модел на снимките, ми хареса повече от останалите. Поне, съдейки по оценките и отзивите си от тях. Но преди да премина нататък, нека благодаря на мой приятел, който ми предостави бутилката си – Игнате, наздраве! 🙂

 Ако не броим новия курс на бърбън отлежаване, който Аберлауър пое с Alba, NAS версиите с градуса на бъчвата на спиртоварната се основават изцяло на шери отлежаване – партида 75 се придържа към този постулат. Понастоящем не съм сигурен до кой номер във веригата достигна дестилерията – знам, че Batch 75 се появи в продажба през 2022г.

 Уискито не е студено филтрирано и се представя с градуса, получен от комбинирането на различните шери бъчви /тубусът сочи, че са първо пълнене/ – тук е 60.9%, което си гранична хипотеза с ракетното гориво. Не знам дали заради месеците, в които бутилката стоя отворена или поради друга причина, но благинката стои пивко и при този градус. Аз обаче добавях щедро вода три пъти. Нищо обаче не се казва за цвета.

 Аромат – спомен за мириса на плодово сладко от червени плодове, череши, вишни, сок от вишни, канела, пикантност, охлаждащо усещане, сок от малини/ ягоди, плодово боле, сладко от ягоди, ароматизиран тютюн за наргиле /отново в гамата на червените плодове/, малинов чийзкейк, сушени сини сливи, десерт с червени сливи, билки от типа на индрише. С вода – локум, плодов сок, прегоряло сладко от ягоди. С второ добавяне на вода – сладки карамелизирани пуканки, топинг от червен плод, нотки ацетон, сушени кайсии и интересна прилика с бърбън. С трето добавяне на вода – сладка тъмна бира или Red ale. Вкус – сладост, чили, тъмни и червени плодове, плодов сладкиш, праскови, изсмуква влагата от езика. С вода – сладост, следи от шери, чувство на трохи, червен плод. С второ добавяне на вода – пикантност и дървесност. С трето добавяне на вода – форма на свежест, винени нотки, спомен за поляти с карамел макарони на фурна, дървесност. Финал – среден, сгряващ, нотки тъмен шоколад, нагарчащи ядки, и тук прилика с бърбън, сладост, последваща сухота. С вода – интензивен, сладост, сладък цитрус и червен плод. С второ добавяне – череши, грейпфрут, дървесност. С трето добавяне – без съществена промяна.

 Оценка: 87/100. Цена: около 130 лева.

 В обобщение: модерна шери бомба, при която на моменти долових и прилика с бърбън влияние.  

2 Comments

 1. Здравей Владо,
  Случайно попаднах на това
  https://balkanauction.com/bg/auction/7374860
  ако те интересува.
  поздрави,
  Илия

  1. Илия, здравей!
   Нито сайтът, нито продавачът са ми известни. Аз не бих играл.
   Поздрави!
   Владо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии