Dark Mode On / Off

Red Spot 15 y.o. Single pot still Irish whiskey /L203931090, 08.02.2022/

 Пролетната тематика в блога продължава и след като в предходната статия споделих мнението си за Redbreast 10 y.o. Cask strength, Birdhouse exclusive, днес ще стане дума за още едно пот стил уиски, произведено в комплекса Мидълтън в Ирландия, където се ражда и цялата серия на Редбрест. И „петнистите уиски“ /Green Spot, Yellow, Red, Blue и Gold/ и напитките с птичето /символът на Редбрест/ се числят към групата на пот стил уискитата, при които се дестилира смес от покълнал /малц/ и непокълнал ечемик. Разликата между двете търговски серии се корени в историята им – Редбрест е изконен бранд на „Irish Distillers“ /Перно Рикар/, докато благинките с името „Спот-ове“ първоначално са били собственост на търговците на алкохол „Mitchell & Son“, които в началото на 20-ти век са закупували нов алкохол от дестилерията на „Bow street“/някогашния дом на Джеймисън/, след което сами са съхранявали буретата с различен произход в тунели под улиците на Дъблин, маркирайки ги с различни цветове, подсказващи възрастта им.

 Фамилията Мичъл /няма общо със собствениците на Спрингбанк/ продължава търговската дейност вече трето столетие и продава напитките с името „Spot“, но марката вече е собственост на „Irish Dsitillers“ и се разпространява успоредно с Редбрест. Количеството уиски, което се бутилира в „петнистата серия“ обаче e по-малко от своя естествен конкурент и за да се разграничи от него, се основава на малко по-различно отлежаване, включвайки и версии с години, които не може да откриете при Редбрест. Най-видният пример е този с Redbreast 15 y.o. Pot still и Red Spot 15 y.o., версия, пълнена на 08.02.2022г., на което описвам днес. Ако първото залага на комбинация от екс-бърбън и екс-шери бурета, то при Ред Спот към тях се добавя и количество екс-марсала бъчви от Сицилия. Иначе и двете разновидности са тройно дестилирани, носят 46% алкохолно съдържание и не са студено филтрирани. Подозирам обаче корекция на цвета с карамел е150а.

 Аромат – свежо плодов облик, усещане като от ромова есенция, ванилия, ванилов крем, крем „шампанско“, крем от бисквитена торта, пикантни подправки, канела, свежи жълти сливи, ябълки, круши, сок мултивитамин, лека парфюмност, напитка от типа на тоник с лимон, лимонена есенция, амарето, кайсии, праскови, зрял портокал, череши. С вода – по-тъмен нюанс, още ванилия и жълти плодове, намек за мириса на домашни сладки/кекс и кола. Вкус – сладост, букет от жълти плодове, плодови бонбони с вкус на жълти плодове, крем от кроасан, джинджифил, слабо нагарчащи ядки, следи от вино, плодова дъвка, малини. С вода – сладост, свежест, лека цитрусова накиселяваща нотка, пикантност и свежи плодове. Финал – среден, пикантност, лека сухота, свежо усещане, сладост, слаби танини, цитрус, явна прилика с Редбрест, плодов мотив, нектарини и праскови. С вода – червен плод, пиперливост, слаби танини, солен карамел и винени заемки.

 Оценка: 88/100. Цена: струва ми около 100 евро.

 В обобщение: пролетна пот стил бомба, носеща характерното усещане за категорията на пот стил уискито. Мисля, че Редбрест 15 е отлична алтернатива, костваща тук далеч по-малко.

    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии