Dark Mode On / Off

Bunnahabhain 12 y.o. Cask strength, 2022 edition, Small batch distilled

 Малко ще изпреваря събитията и ще ви разкажа за прекрасната 12-годишна версия на Бунахавън, партида 2022-ра година и носеща градуса на бъчвата, преди да съм описал престоя ни в самата дестилерия. През август миналата година хората там все още не бяха възобновили стандартните турове, а предлагаха единствено дегустация в емблематичния склад N 9, който може би сте виждали като снимка или като стилизирано изображение на кутиите с уиски или на други рекламни материали. Затова и разказът ми за изживяването ни там ще бъде значително по-съкратен и беден откъм снимки – това не означава, че не станахме свидетели на някои спиращи дъха гледки към о-в Джура, които ще споделя и с вас. Но докато дойде времето за това, се надявам да утоля жаждата ви за текст, пропит с духа на уискито на производителя със следващите редове, в които планирам да ви изложа и моите субективни възприятия по отношение на младия малцов алкохол, презентиран в познатото за бранда тъмно стъкло.

 В близкото минало, някъде през 2021г., господарите на Бунахавън /притежаващи и Дийнстън и Тобермори/ прокараха нова търговска серия от 12-годишни дестилати, пълнени с градуса на партидата с уиски, която трябваше да надгради регулярната достъпна 12-годишна версия и да предложи допълнителен ароматен и вкусов заряд на ентусиастите. Първият ботлинг се появи и в България и то на доста приятни цени. Пропуснах го покрай другите покупки. След като се завърнах от дестилерията и разбрах, че ще има и продължение, взех решението да се потрудя, за да си осигуря стъкло от очакваното ново издание. Оказа се, че то няма да бъде внасяно в България /информацията получих от вносителя след мое запитване, но пък ми бе отговорено, че по всяка вероятност ще видим версията за 2023г./, което ме накара да го потърся на запад. Не след дълго срещнах шишето онлайн и срещу стотина евро то вече бе мое притежание.

 По подобие на представителната 12-годишна версия, откриваема и на нашите географски ширини и при тази версия от 2022г. акцент е поставен върху шери отлежаването. Предполагам няма да ви изумя, ако кажа, че алкохолът на Бунахавън се напасва доста успешно с винените бурета, съдържащи преди това испанското шери /подхожда и на другите вина, ако не броим едно от уискитата с порто отлежаване, което опитахме в посетителския център на дестилерията и което бих описал като крайно неприятно за мен и Яна/. При лимитираните 12-годишни версии, в частност при опитваната от мен, бих предположил обаче, че е ползван по-голям процент пресни/ влажни шери бурета първо пълнене – уискито се усеща като мощна шери бомба. 

 Алкохолното съдържание е 56.6% – то варира при всяка една от партидите. Сега попаднах на предварителна информация за версията за 2023г., която би следвало да носи завидните 60.1%. Цветът на течността не е подправян с карамел е150а. Тя не е студено филтрирана – секунди след като добавих вода, уискито придоби характерния мистичен замътен вид, наричан „шотландска мъгла“.

Аромат – стафиди, тъмни червени плодове киснати в алкохол, кожа, сушени сливи, фурми, ягоди, спомен за мириса на десерта стики тофи пудинг, череши, пресни обелки от орехи, орехов ликьор, десерт с кафе, тирамису, шоколад, свеж младолик профил под всичко изброено. Асоциация с вишни, топинг от червени плодове. С вода – в началото се усеща малко по-игриво, свежо и малцово. След това се разгръща тъмният профил, карамел, прилика с мириса на кифла с мармалад, пикантни подправки. Вкус – при първото отпиване водеща е сладостта, леката пикантност, сериозното шери влияние, усещането за сушени плодове, намек за етерично масло, отново спомен за кифла с мармалад. Долавя се и лека свежест. Постепенно се появява чувство на сухота, както и по-явна прилика с тъмен шоколад с чили. С вода – пиперлив, сладък, но с присъстваща асоциация с тъмна бира и малко повече танини. Финал – среден до траен, сладникав, пикантен, носи асоциация с тъмно грозде, печени лешници. Винените щрихи също не остават скрити, като се открива и по-свежия облик на алкохола. С вода – пикантност, сладникаво-нагарчащо и леко накиселяващо усещане. Намек и за сол.

Оценка: 89/100. Цена: платих около 100 евро

В обобщение: шери звяр, предлагащ сладникаво-танинест профил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии