Dark Mode On / Off

Laphroaig 10 y.o. Cask Strength Batch 014, Bottled 2021, single malt whisky

 Зимно ми е в последните няколко дни, сигурен съм и на вас, и затова ще запаля отоплителното малцово тяло, известно и като чаша за уиски, а за катализатор на излъчването на топлина и усмивки ще използвам Laphroaig 10 y.o. Cask Strength Batch 014. Името на уискито знам, че ви говори достатъчно много, защото е едно от най-разпознаваемите опушени уискита от Шотландия, по-конкретно от Столицата на торфа – остров Айла. По тази причина ще ви спестя историческите бележки за Лафройг, при все че в блога неколкократно сме говорили за него. Също тук в сайта може да прегледате и статията ми, съдържаща впечатленията, които посещението в самата дестилерия остави в нас с Яна. Мястото е чудесно и почти магическо, стоящо на брега на Ирландско море и снимките, които съм направил и които съм включил в разказа, се надявам да ви прехвърлят в зоната на пушилките.

   

 Лафройг 10 се намира и тук, но уискито от настоящата статия, макар и носещо същото означение за възраст, е далеч по-особено и по-трудно за издирване. За зла участ вносът му в България е доста рехав и ако се намери, то цената му е висока. Но пък на запад тази 10-годишна разновидност, пълнена при 58.6% алкохолно съдържание все още се намира. За да зарадват нас, феновете на интензивния торфен профил, хората от Лафройг в годините назад, навярно още в зората на 21-век, са решили да пускат партиди/ серии от 10-годишното си уиски, бутилирани с градуса на партидата, без количеството алкохол преди това да бъде редактирано с добавяне на вода, за да бъде то сведено до минималните 40 единици, които откриваме в регулярната 10-ка.

 Cask strength линията на Лафи 10, в конкретиката Партида 14 /Batch 14 от юни 2021г./, не е и студено филтрирана. Единствената филтрация, която е приложена тук, е т.нар. „бариерно пречистване“, с което се цели да се премахнат седиментите от бъчвата /овъглената част от дървото/, за да не попаднат в стъклото. В контраст, стандартният 10-годишен ботлинг преминава през този ненужен процес, премахващ възможността уискито да се замъти при охлаждането му. Това потенциално замътване изкарва на показ мастните съединения от зърното, но някои консуматори /ние тук сме ценители/ са го намирали за плашещо явление и това е наложило уискито насилствено да бъде охлаждано преди бутилирането му, след което да бъде прекарвано през филтри, отнемащи ни голяма част от харизмата на благинката, която иначе бихме усетили при вкуса му.

 Отлежаването при тези партидни уискита на Лафройг преминава в екс-бърбън бурета /бих предположил, че по-голяма част от тях са първо пълнене/, които са обгорени допълнително, за да придадат още ванилови нотки на силно опушения дестилат. Уискито обаче е с подсилен цвят, което е отразено и на задния етикет на бутилката. Ненужен ход, имайки предвид, че цветът на стъклото е зелен и не позволява лъжовно манипулиране на възприятието на купувача.

 Аромат – мощна сладникава ванилова нотка, интензивна опушеност и усещане за мента и евкалипт. Жълти плодове, бонбони с мирис на лимон, спомен за безалкохолна напитка от типа на „Спрайт“ с лимон, жълто грозде, жълти сливи, спомен за сушени подправки, бекон, влажна дървесина, сушени кайсии, тестено печиво с ванилов крем, карамел/ крем тофи, катран/ катранен шампоан или сапун. С вода – още нотки катран, медицински мехлем, пушен колбас. Вкус – прах, пиперливост, мощна сладост, сладко жълто грозде, банани, леко усещане за трохи, слаб цитрус, асоциация с лекарството за гърло Гранофурин. С вода – лакта, солен мотив, свежо усещане, чили. Финал – траен, силна и натрапчива опушеност, сладост, ментов бонбон, слаб спомен за сол, асоциация с жълт плод. С вода – слаби танини, опушеност, сладост, още сол и жълти плодове.

 Оценка: 90/100. Цена: между 90 и 100 евро.

 В обобщение: уиски с разпознаваем характер, което считам за еталон в жанра. Имайте предвид обаче сериозната му опушеност.

  

4 Comments

 1. Николай Николов

  Види се, че ти харесва този Лафройг, Влади 🙂
  Уви, аз до cask strength издание още не съм стигнал, защото официалният внос на марката у нас е тъп виц. И като номенклатура, и като цени.
  Решението е ясно – отвън, но още не мога да се престраша да поръчам от чужбина.

  1. Здравейте,
   Препоръчвам Ви този магазин https://whiskyfass.de/search?sSearch=laphroaig&p=1 в Германия, разбира се ако има с какво да върнете покупките в България.

   Наздраве!

   1. Дидо, привет!
    Благодаря ти за коментара и подсказката! Действително, немските магазини са чудесен източник на разнообразни кошнички, но с повечето от тях има този проблем – не доставят извън пределите на Германия.
    Наздраве!🙂

  2. Ники, нямам забележки към него. Не се опитва да бъде нещо различно от мощна опушена бомба, която обаче крие и нотки екстра. Плюс е, че идва и на такъв хубав градус.
   Предлагането `и /на конкретната разновидност/ действително не отговаря на желанието ми именно заради цената.
   Знам, че покупката отвън е съпроводена с допълнителни такси, но все повече я оправдавам. Особено щом стане дума за по-разчупени неща.
   Наздраве! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии