Dark Mode On / Off

Glenfiddich 23 y.o. Grand Cru single malt whisky

 За качествени години, приятели! Знам, че наложилият се поздрав акцентира върху многото години, но аз държа на качеството, не на количеството. Ако годините са като 2020г., и една от тях ми е достатъчна, предполагам и на вас. Затова нека си пожелаем здраве, щастие и готино уиски на прилични цени, колкото и последното пожелание да преминава все по-осезаемо в сферата на научната фантастика и хоръра. Наздраве!

 Именно, защото навлизаме в 23-тата година, подбрах тематично уиски на същата възраст – лъскаво изглеждащия и луксозно презентиран Glenfiddich 23 y.o. Grand Cru single malt whisky. Същият идва със солидна кутия, отваряща се по интересен начин, но тъй като тук не е блог за интериорен дизайн, реших да не я снимам. Но ако подарявате тази бутилка, вярвам, че ще впечатли още с въшното изпълнение на контейнера му. Още, когато обявиха тази версия на може би най-щедрата на уиски добив дестилерия от Спейсайд, реших да му дам шанс. Опитът ми с него ще се радвам да ви бъде от помощ. Бутилката отдавна бе готова за представяне /купих я през пролетта на 2021г./, но все не ѝ намирах удачен повод за ревю. И докато изчаквах това време, цената ѝ също претърпя еволюция /неприятна/, за което също ще стане дума в края на статията.

 Гленфидих често е попадал в блога – и с отделни разновидности, и с обширния ми разказ за визитата ни в дестилерията през 2017г., който също е на ваше разположение тук. Причините за това основно се коренят в привързаността ми към региона, даващ дом на огромния процент шотландски малцови производители, неизменен символ на който е и Гленфидих, бидейки в позицията да предложи значително продуктово разнообразие, част от което е и този ботлинг. За конкретната благинка хората от компанията-собственик са избрали няколко вида бъчви – първоначално уискито старее в бурета от американски и европейски дъб, което ще рече екс-бърбън /от американски дъб се произвеждат и шери бурета/ и екс-шери бъчви. В заключителния етап от отлежаването уискито е било прехвърлено за няколко месеца в бурета, в които е отлежавало френско вино, за да се обогати профила на малцовия дестилат. Впоследствие уискито бива бутилирано след студена филтрация /липсва текст върху бутилката и в сайта на компанията, който да сочи противното/ при 40 или 43% алкохолно съдържание. Да, в зависимост от пазара е избран и градусът – версията за вътрешния ни пазар е на 40 градуса, докато моята бутилка, която купих от летищен магазин, носи повечето алкохол. Нищо не е указано за цвета на течността, но Гленфидих има навика да добавя подсилващ краските оцветител карамел е150а за продуктите си. При скъп продукт, какъвто несъмнено е този и при тъмното непрозрачно стъкло, не виждам смисъл това да бъде правено, но не аз определям правилата.

 Аромат – осезаем спомен за ванилия, мед, малц, жълти ябълки и круши, щрудел, сушени фурми, сладост, спомен за мириса на вафлите без шоколадова покривка, пикантност, печени макарони на фурна с разтопен карамел върху тях, плодови бонбони, лимонена кора, лимонена есенция, запечена ябълка или круша, дюля, бял шоколад, йогурт с жълти плодове, аромат като от кутия с цигари. С вода – още свежи тонове, сушени кайсии и нюанс на сушени сливи. Вкус – сладост, лек лимонов мотив, слаба пикантност, джинджифил, слаби танини, лека сухота, усещане за жълт плод като жълто грозде, слаба киселинност и малц. С вода – сладост, карамелов бонбон и пикантност. Финал – среден, цитрус, слаба сладост и по-явно дървесно влияние. Сухота, слаби танини, свежа круша, пикантност, слабо нагарчащи ядки. С вода – пикантност, мед и още дървесност.

 Оценка: 86-87/100. Цена: коства ми 360 лева, но по-късно уискито изчезна и се появи на ~460 лева. За под 500 лева пък в магазините се предлага 40-градусовата му алтернатива.

 В обобщение: уиски с почти бонбонен мирис, напомнящ ми на сладкарница, в която се предлагат и сушени подправки и плодове. При вкуса и финала се долавя и по-отчетливото влияние на дървото.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии