Dark Mode On / Off

Deanston 2008, 10 y.o. single sherry butt # 900073, single malt whisky /Cask strength collection, Signatory/

 Не знам Мъск и Безос с какво гориво захранват своите космически апарати, но вече открих вдъхновението за малцовия ми двигател – версията на шотландската дестилерия Дийнстън /Deanston/, бутилирана от компанията „Сигнътъри“ /Signatory/. И преди съм попадал на уиски с изключително висок градус, но тук той наближава почти 68% /67.6%/ и е на косъм да разтопи стъклото на чашата. Това е слабо вероятно, но според мен консумирането му в отсъствие на вода е не само изключително предизвикателно за сетивата, но и непълноценно. При отваряне на бутилката опитах благинката в чистия ѝ вид – ароматът е равносилен на мириса на сладко от сини сливи, но сериозната пиперливост почти парализира устните ми рецептори. Решението намерих в използването на сериозно количество вода. Някои колеги предпочитат да я консумират отделно, други да не я ползват изобщо, страхувайки се, че ще променят химическия профил на уискито, докато аз буквално потопих зърнената отвара в двойно количество вода, докато в резерв отсрани бях отлял още една чаша с животоподдържащата ни течност, която презаредих в процеса на опитването. Може да ви прозвучи крайно, но според мен изначално заложеният от производителя и бутилировача потенциал на малцовото уиски би останал неразкрит, ако уискито се консумира в чистия му вид. Не че не е възможно. И дори сега, пишейки тези редове и налслаждавайки се на чудесния филм „Поверително от Ел Ей“, вървящ във фон, отпивам остатъчното количество от младоликия Дийнстън, който заприлича на мътен плодов сок, но пък доставя богат и сладък профил, силно повлиян от предходното съдържимо в бурето, от което е напълнен.

 Замътването, за което споменах преди малко, се дължи на това, че уискито не е студено филтрирано и когато алкохолното съдържание в чашата спадне под 45% след добавянето на вода, „непречистените“ мастни съединения стават видими за окото. То ще разпознае и наситения цветови нюанс на малца, който се отдава единствено на отлежаването в шери буре от типа шери бът, първо пълнене /first fill sherry butt # 900073/, в което преди това е съхранявано испанско вино шери. Ще изчерпя детайлите за бутилката, част от търговската серия „Cask strength collection“, с датата на дестилацията и на бутилирането – 13.08.2008г. и 12.02.2019г. Възрастта е изрично посочена на етикета – 10 години.

       

 Аромат – солиден спомен за сладко от сини сливи, мента, сладки портокали, какаов десерт с цитрус. Интензивно алкохолно усещане. Сладост, мирис като от станиолчето на кутия с цигари, коледни подправки /карамфил и звездовиден анасон/, шери, прасковен компот, шоколад, капучино, зърно, парфюмност, смлян пипер. Виненото влияние е водещо. С вода /споменах вече – удвоих количеството на уискито в чашата, т.е. около 40 мл./ – далеч по-благ. Шоколад, кафе, зърно, халва с шоколад, восък, мед, канела, червени ябълки, праскови, влажна почва. Засилва се парфюмността. Вкус – интензивен и изсмукващ влагата от езика. Обилна сладост, спомен за сладко от тъмен плод, захаросана портокалова кора, свеж плод, слаби танини. С вода – сладост, шери, лакта, чили, отприщва слюноотделянето, зърнен десерт с какао, канела. На преден план изпъква сладостта като от свеж плод. Финал – среден, винени заемки, чили, сладост, праскови, портокалов мармалад, зелени лешници. С вода – портокалова кора, свежo усещане, бадеми и слабо нагарчащи ядки, последвани от интензивна медена сладост. Слаба киселинност.

 Оценка: 88/100. Цена: вече е изчерпан.

 В обобщение: богата младолика шери бомба.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии