Dark Mode On / Off

Glenmorangie 12 y.o. Quinta Ruban single malt whisky, bottled 21.09.2018 /2021 re-review/

 До сега в блога не съм представял четири различни партиди от уиски, разделени от дистанцията на времето, когато са били напълнени и предложени в продажба. И така до днес, когато ще ви пресъздам усещанията, които 12-годишното Гленморанджи Кинта Рубан, пълнено на 21.09.2018г., остави в мен. Уискито вече е заменено от 14-годишна версия, която също съм ревюирал тук и която намирам за чудесно предложение за търсещите влиянието, оставяно от виното, в частност от португалското порто руби, върху шотландския малц. Причините, наложили замяната на 12-годишната Кинта Рубан с по-стара версия са ни неизвестни /на слухове вяра не давам/, но харесвам както старите експресии на едноименното уиски, така и 14-годишния нов представител, който се предлага тук на доста приятна цена.

 Реших отново да ви срещна с QR 12, защото бе едно от първите винено повлияни уискита, които преди години ми отвориха очите за класа на вкусните малцове – първото ревю в блога се базираше на мостра от приятел, който ми беше отлял от шишето си, пълнено през 2007г. /предполагам е била версията с белия етикет/. По-късно си набавих собствено бутилче, което ми служи вярно в продължение на около година, през което време забелязах, че разви вкусни шоколадови нотки и красив спомен за тирамису. Близките около мен също го оцениха подобаващо. А през изминалата година ви разказах за QR 14. Също тогава си открих и това стъкло, което отпивам за целите на статия № 1001 в блога Храм на уискито. Освен заради емоционалната връзка с дестилата, действията ми се диктуват от друг по-прагматичен стимул – исках да проверя как се е променило възприятието ми за напитката след натрупания опит.

 

 Както със всяка разновидност на QR, базисните детайли остават константни – уискито е отлежавало първоначално в екс-бърбън бурета, след което е било прехвърлено в бъчви от порто руби. Финалният продукт не е студено филтриран и носи 46% алкохолно съдържание. Липсва категоричен текст, че цветът на благинката е естествен.

 Аромат – спомен за горена захар, малц, червени ябълки, какао, шоколад с череши или вишни, сладко от вишни, пикантност усещане, анасон, нотки прегоряло/ препечено, сладост, слабо усещане за цитрус, плодов бонбон с мирис на червен плод, малини. С вода – горена захар, начек за червен плод, локум роза, ягоди, спомен за мириса на диня като аромат от десерт. С още вода – водещи са плодовите асоциации и пиперливостта, остави спомен и за безалкохолна напитка „малина“, плодова дъвка с аромат на червен плод. Вкус – силна сладост, пикантност, шоколадов бонбон, шоколад с мента, препечен крем брюле, свежо усещане. Отприщва слюноотделянето. С вода – още по-силна сладост, пикантност, нотки ягодов сок, долавя се и влиянието на дървото. С още вода – препечена филия и още сладост. Финал – среден, слаби танини, лека сухота и пиперливост, слаба сладост, цитрусова кора, етерично цитрусово масло, слабо нагарчащи бадеми. С вода – сладост, киселинност като от червен плод. С още вода – сладникав грейпфрут.

 Оценка: 86/100. Цена: тази версия вече не се предлага.

 В обобщение: малц с явно винено влияние, което бих препоръчал на любителите на сладкия вкус.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии