Dark Mode On / Off

Teeling Renaissance 18 y.o. single malt whiskey, madeira casк finish

 Днес ми е едно ирландско – постоянната смяна на слънце, облаци и дъжд, избухналата зеленина и все още свежият полъх на вятъра ме запратиха в далечните земи, които даряват света със собствения прочит на технологията на превръщане на зърно, вода, мая и дърво в красива напитка, която наричаме уиски. И в този период на възраждане на природата и завръщането ѝ към новото начало се сетих, че все още не съм ви представил „ренесансовия“ представител на ирландската дестилерия Тийлинг /Teeling/, с който намиращият се в Дъблин производител през 2020г. положи началото на нова едноименна търговска серия /Renaissance/, при която пълнолетен по нашите разбирания малцов алкохол, отлежавал изначално в американски дъбови бурета с предишно бърбън съдържимо, бива прехвърлян в различни винени бъчви, за да премине през т.нар. „финиш“ – етап на заключително дообогатяване на уискито, даряващ го с белези, неприсъщи за изцяло бърбън отлежавало уиски. Днес става дума точно за Teeling Renaissance 18 Series 1.

 Ако сте пропуснали новината, братята Тийлинг възвърнаха преди няколко години славата на Дъблин, който в продължение на изключително траен отрязък бе без своя уиски дестилерия. През 19-ти век ситуацията е била друга, но новото време е изправило тамошните производители пред сериозни изпитания, довели до погубването на редица спиртоварни, за които днес можем да научим единствено от дебелите мъдри книги. За щастие, през 21-ви век тенденцията е друга и с името на рода Тийлинг свързваме не само положеното начало на модерната ирландска дестилационна вълна от края на 80-те години на изминалия век /визирам дестилерията Куули/, но и поставянето на Дъблин на световната сцена на уиски производство. Споменавам Куули /Cooley/ по две причини – защото тя бе „вкарана в играта“ от бащата на братята Тийлинг и поради това, че от там те са си набавили запасите от по-старо уиски, тъй като проектът от Дъблин е сравнително млад и не е в състояние да предложи все още толкова зрял дестилат. Началният етап на отлежаването на 18-годишния Тийлинг е преминал в екс-бърбън бурета, но за да го разнообразят, Тийлинг са избрали винени бъчви от португалското вино мадейра, в които е приключила матурацията. Смея да твърдя, че подборът е бил повече от успешен и финалният резултат ме зарадва – така, както бях удовлетворен и от 10-годишния Тирконъл с мадейра финиш, отговорен за направата на който бе баща им. Имайте предвид, че днес ви срещам с първата разновидност от серията „Ренесанс“ – след нея бе представена и версия с друго винено съзряване, но впечатления за нея все още нямам. Мадейра финиширалото уиски носи 46% алкохол, двойно дестилирано е, не е студено филтрирано, но подозирам, че е подсилено с карамел е150 – сами виждате, че стъклото почти няма хартиен етикет и предполагам е търсено влиянието на тъмните цветови нюанси, които са водещ стимул при една част от потенциалните уиски купувачи. Моето мнение си го знаете – не харесвам добавянето на оцветител. Липсата му пък трябва да бъде изрично упомената.

   

 Аромат – богат плодов профил, силно вдъхновен от виното. Усещане за плодов ликьор, карамелизирана портокалова кора, портокалов ликьор, сладост, канела, кола, бонбони с мирис на кола и горски плодове, сушени подправки, шоколадов десерт с плодов пълнеж, карамел, презряла праскова или нектарина, боровинки. Мирисът ме пренесе в сладкарски магазин. Череши, презрял банан, бананов сладолед и пудра захар. С вода – първоначалната ми асоциация бе с прясно сварено сладко от кайсии, намазано върху пресен хляб с коричка. Ароматни билки/ подправки /индрише/, свежи плодови тонове. Вкус – сладникав, пикантен, носещ свеж плодов мотив, слабо нагарчащи ядки, отново интензивно винено влияние, сушени подправки, цитрус, напитка с вкус на джинджифил. С вода – сладост, пикантност, свежи плодови асоциации. Финал – среден до траен, водеща е сладостта, но се долавят и леки танини. Букет от горски плодове, малц, слаба пикантност, компот от кайсии/праскови, тъмно грозде, слаба цитрусова киселинност, бананов сладкиш. С вода – танини, пикантност, заемки от виното, сушении пресни плодове. 

 Оценка: 88-89/100. Цена: около 260 лева.

 В обобщение: опасно вкусно уиски с богат профил, воден от виненото влияние.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии