Dark Mode On / Off

A Highland Distillery 10 y.o. single malt whisky, cask #2090 /The Maltman, Meadowside Blending/

 Издадох се в изминалата статия, че освен „пролетните“ уискита, съм ви подготвил ревюта и на някои по-тежки играчи. От онези по-наситените на винени нотки, напомнящи ни на отминалите зимни празнични дни. Едно от тези тъмни /в буквален и преносен смисъл/ уискита е тайният Клайнлиш /Clynelish/ на компанията „Meadowside Blending“, който опитах преди време – виждате, че снегът тогава все още бе на дневен ред и днес единствено представям бележките си за него. Защо пък да е таен този Клайнлиш? Уискито не е официален ботлинг на компанията-собственик на дестилерията, притежавана от световния алкохолен гигант „Диажио“. Макар и произведено в Клайнлиш, бъчвата с него е придобита от намиращия се в Глазгоу бутилировач, който е включил съдържимото малцово блаженство в търговската си серия „The Maltman“. А че уискито е с произход Клайнлиш, установяваме при задълбочен прочит на задния етикет, където е отразено, че малцът е произведен в намиращата се в област Сътърланд дестилерия – родното място на Клайнлиш и славния му роднина Брора. Онази Брора, която скоро ще се върне отново към живот след години на производствено затишие. Но за причините за съживяването на Брора ще си говорим друг път.

 Цялата тази мистериозност и подаване на насоки, вместо изричното обозначаване на родителя на уискито, за някои от нас може да бъде не до там прецизно решение, но имайте предвид, че продавачите на бъчвите с уиски, особено когато те са самите производители, поддържащи определен имидж, не винаги желаят версия на независим бутилировач да се свързва директно със самите тях – въпрос на договореност между страните е какви клаузи ще включва съглашението по продажбата на бурето с уиски на бутилиращата компания. Именно заради подобни уговорки можем да се натъкнем на „ненаименовани“ бутилки с малц от Висините, Айла, Островите или Спейсайд. Възможно е и самата бутилираща компания да не разполага с конкретна информация за дестилерията-производител, ако придобива бъчва от съответен уиски посредник, в регистрите на който не е отразен този индивидуализиращ белег, като вместо него бъде посочван единствено региона, към който се числи спиртоварната. При тази 10-годишна версия обаче всички следи категорично водят към Клайнлиш.

 

 Какво друго научаваме за уискито, преглеждайки етикета му? Било е дестилирано през юли 2010г. и е бутилирано през септември 2020г., като е отлежавало в екс-шери буре от типа sherry butt с номер 2090 /т.нар. „шери бът“ е доста голяма бъчва с обем от над 600 литра/. Съдейки от написаното, мога да предположа, че шерито е било от типа олоросо. Общо са били напълнени 632 бутилки, всяка с градус от 54.8%, в натурален цвят и в отсъствие на студена филтрация. Все полезни данни, които радват изследователската ми натура. Да видим как се представи благинката в чашата, опитана в домашната атмосфера, а не на снега.

 Аромат – спомен за какао, кафе, шери олоросо нотки, влажна дървесина, какаов десерт от типа flapjack, спомен за мириса на клечка от кибрит, восък, прилика с Аберфелди, която асоциативно долових. Сушени диви ягоди, доза свежест, влиянието на виното е водещо. Карамел, слаб спомен за ацетон, череши, зелени домати, спомен за мириса на стеблата им. Долавя се и алкохолната захапка на младия алкохол. Кюспе, карамелизирана червена ябълка, накиснато зърно, смлени орехи, канела, фъдж, карамелизиран ананас, балсамико. След минути още от шери нотките. С вода – още кафе, шери, пикантни подправки, сладост, сушени тъмни плодове, шоколад с кафе, малц и младежко усещане и игривост. Вкус – сладост, слаба джинджифилена пикантност, „трохи“, шери заемки, масленост, нищожни танини, восък, сладникав плодов мотив, отпрещва слюноотделянето. Слаба асоциация с кафе. След второто отпиване по-явна дървесност, восъчното усещане се засилва, както и пикантността. С вода – сладост, пикантността спада, восък, червени и тъмни плодове. Финал – среден, сладникаво-танинесто усещане, слабо нагарчащи ядки, затопляща пикантност, тъмен шоколад, свеж малцов мотив, грозде, кафе. С вода – слаби танини, пикантност, червен плод и лек солен привкус.

Оценка: 88/100. Цена: коства ми около 80 евро, ако си спомням добре.

В обобщение: щедър на шери заемки млад малц.  

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии