Dark Mode On / Off

Mortlach 1997, 17 y.o. single malt whisky, hogshead # 7176 /Un-Chillfiltered collection, Signatory/


 Днес закръглям броя на написаните статии на 960 и преди да отворя шампанското по повода /под „шампанско“ да се разбира вкусно уиски/, нека ви срещна с едно готино уиски, което успя да се пребори за място в блога. Връзката ми с него датира от края на април 2019г., когато бях за кратко в Сандански. Това ми бе първото посещение в града, който доста ми хареса. Докато в Шумен бе все още хладно, на юг пролетта все по-смело носеше зеленина и топлина. Задачките ми за деня бяха приключили и реших да направя няколко обиколки по главната улица, търсейки … сещате се, магазин за алкохол, в който да открия все още неоткрити красоти. И го намерих.

 Беше малко магазинче от типа на „денонощните“, каквито са познати на всеки български град. Не му помня името, но вътре ме посрещна приветлива дама, а зад нея стоеше и тази бутилка на 17-годишния Мортлах /Mortlach/, пълнена от компанията „Сигнътъри“ /Signatory/. От момента, в който съзрях шишето, до времето на закупуването му преминаха не повече от няколко секунди. Аз не съм от онези любители на уискито, които игронират независимите бутилировачи. Знам, че има такива, които обръщат глава при вида на независима версия, но съм си любопитен малцофил, който харесва интерпретациите, предлагани от търговците, бутилиращи закупувано от тях уиски – те се наричат независими бутилировачи. Воден от това си любопитство, избързах да разходя малца сред забележителностите в града, търсейки удобно място за няколко снимки, което открих до красивото езеро в парка. Слънцето напече, а това поразбуди и многообразието от птици във водоема. Чудесно! Извадих стъкларията /носих си чаша/, преминах в режим снимане, събирайки погледите на преминаващите около мен хора и направих няколко фотоса. Виждате ги под текста и сами може да прецените дали ви подвеждам в споделената от мен представа за хубостта на пейзажа. След фотосесията се насочих към хотела с широка усмивка на лицето, дължаща се на задоволството от находката и от снимките. На следващия ден се прибрах в Шумен, а бутилката оставих да подиша, преди да бъде готова за ревю. Опитах я преди няколко седмици, а малко след това подготвих и останалите кадри с нея – за нещастие, далеч от красивото езеро.


 Версиите на независимите компании, поне на част от тях, предлагат доволно количество инфомация, като оставят ексцентричния дизайн на второ място. В случая „Сигнътъри“ са добавили този Мортлах в търговската серия „The Un-chillfiltered collection“, обхващаща различни на брой и вид уискита от Шотландия, всящо едно от което бива представено в тази скромна презентационна форма, включваща метална кутия и етикет с данни за конкретната благинка. Говорейки за нея е редно да спомена, че тя е била дестилирана на 02.06.1997г. и е бутилирана на 07.05.2015г. след отлежаване в бъчва от типа хогсхед /hogshead/ с обем от около 250 литра с № 7176. Уискито не е украсявано с карамел е150 и не е студено филтрирано, за което говори и името на серията, от което то е част. Алкохолното съдържание е 46%.

 Аромат – спомен за мириса на мед, сладко от праскови, ароматни кайсии и нектарини, ванилия, цветен мотив, сладко и зляло бяло грозде, крем карамел или крем брюле, прасковен компот, пикантност, сладкарски подправки. Спомен за мириса на пъпеш, манго, сладко от манго, зърно, сладки лимони гарнирани със захар или мед и мента, нотка банани, лешникова паста и далечна асоциация с ацетон. С вода – флорални заемки, цветя, жълти плодове, зърно и ванилия. Вкус – пикантност, чили, обилна сладост, жълти плодове, крем брюле, мед, сладко от жълт плод. Отприщва слюноотделянето и се усеща интензивно. Бих го определил и като усещане от люти чушки, натопени в мед. С вода – по-умерена пикантност, свежест, танини, кокос и лека сладост. Финал – среден до траен, сладникав, но носи и асоциация с леко нагарчащ грейпфрут, лют пипер, люта мента, слабо нагарчащи зелени лешници, жълт плод, тревистост, лека масленост, жълто грозде. С вода – плодов мотив, ананас, свежест и мента.

 Оценка: 89-90/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: струва ми малко над 100 лв.
 В обобщение: свежо и плодово уиски, което носи пролетен дух, обвит в приятна пикантност.

  
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии