Dark Mode On / Off

Longrow 14 y.o. Sherry Cask matured single malt whisky


 Всеки сезон си има своя чар, особено когато под „чар“ имам предвид уиски. Не следвам някакъв предварително подготвен план кога кое уиски да опитам, но съм забелязал, че в по-топлите дни ме тегли повече към ирландските уискита и неопушените дестилати, а през хладните есенни и зимни дни към бърбъна, към повлияните от винените бурета благинки и към т.нар. „опушени“ уискита, при които характерът на алкохола се базира на ползвания в процеса на сушене на ечемика почвен слой, който наричаме торф и комуто се дължи разпознаваемия натрапчив мирис на „пушилките“ /в света на уискито така обозначаваме на галено категорията на опушените напитки/. И тъй като днес за кратко преваля снежец, а и защото навън си беше доволно хладно, ми се дописа за опушен представител на шотландската дестилерия Спрингбанк /Springbank/, който при все това е отлежавал в бурета от шери олоросо. Самото уиски носи името Лонгроу /Longrow/ и с него се бележат силно вдъхновените от торфа малцове на Спрингбанк – дестилерията произвежда и неопушения Хейзълбърн /Hazelburn/. Казах „дописа“, защото уискито опитах преди няколко седмици, но едва днес усетих нужния творчески порив на малцофила, воден от който да подготвя статия № 906 в блога Храм на уискито. Планирам след нея да ви разкажа /също вече преминали през чашата/ за още едно опушено уиски и за две шери отлежали благинки, с което да потвърдя с дела по-горните си съждения.


 Нека внеса пояснение – мострата и снимката над този текст получих от приятел /Наздраве, Стан!/, а заглавният фотос е мой и на него съм запечатал личната бутилка – цялата партида включваше 9000 шишета, едно от които докопах и аз през септември 2018г. Веднага след получаването му го щракнах с фотоапарата, което обяснява несвойственото за декември излъчване. Това, което не съм снимал, но което намирам за интересна информация е текстът от задния етикет на бутилката /може да го намерите в сайта whiskybase/ – той указва, че първият силно опушен дестилат в Спрингбанк, получил името „Лонгроу“ е добит през 1973г. след двойна дестилация /ползвани са два медни казана/, а годишно дестилерията понастоящем произвежда около 100 бъчви от него.


 Това, което също следва да си кажем преди дегустационните впечатления е, че уискито е дестилирано през септември 2003г. и е било бутилирано през юли 2018г. при 57,8% алкохол и след цялостно отлежаване в ползвани вече поне веднъж /refill/ бурета от шери олоросо. Вода не е добавяна преди затварянето на бутилките и градусът на партидата се дължи на комбинирането на отделните бурета. Цветът е естествен и карамел е150 не е ползван, а напитката не е студено филтрирана.

 Аромат – спомен за мириса на кола, желирани плодови бонбони с тъмен профил, зелен тревист мотив, сгряваща пикантност, медицински нюанс на опушеността, спомен за какаови бисквити или бисквитена торта с какао, нотки барбекю, пушено месо, бекон, доза минералност /усещане за солено/. Мирисът е интензивен. Нотки сяра, сушени подправки, нишесте с аромат на какао, боровинков крем, смлени орехи, а след минути се засили асоциацията с виното, към която се добави усещане за сладко от ягоди и снакс. С вода /добавях я три пъти/ – отново нотки опушено место, свежест, клечка кибрит. С още вода – подправки, тъмен шоколад, дървесина, леко загнил плод. С още вода – сяра, изгорял бенгалски огън и кибрит. Вкус – интензивен, агресивен, сладост, пикантност, чили, отприщва слюноотделянето. Прах, какаов крем, зелен мотив. С вода – сладникав, пикантност, какаов десерт, слаби танини. С още вода – нотки портокалова кора. С още вода – трохи, дървесност, киселинност. Финал – среден, прах, свежест, сгряващо усещане, минералност, сладост, суховат, мотив на тъмна бира, прах, зелен нюанс, сушени домати. С вода – танини, пикантност, опушеност. С още вода – киселинност, прах, танини. Не се разви особено и след третото добавяне на вода.

 Оценка: 83/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: вече се определя на вторичния пазар.

 В обобщение: мощно, интензивно, дори агресивно уиски, при което вкусът и финалът в някяква степен ме разочароваха.Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии