Dark Mode On / Off

GlenDronach „Revival“ 15 y.o. single malt whisky /2018 edition/


 Дългоочакваната среща със „съживената“ версия на 15-годишния Глендронак /GlenDronach/ вече се случва. Ако следите уиски новините, вече сте наясно, че спряната преди три години разновидност на шотландската дестилерия вече се намира свободно в търговската мрежа – тук също я имаше, но не съм сигурен дали вече не е изчерпана. На запад може да бъде открита сравнително лесно. Аз разполагах с бутилка от края на 2018г., но по ред причини не успях да я ревюирам по-рано. Затова се извинявам на тези от вас, които са очаквали представянето ѝ по-скоро и ви поднасям няколкото кадъра, които направих през изминалата седмица.

 Може би сте чели статията ми за Revival във версията му от 2015г. Уискито бе на много високо ниво – това е не само мое твърдение, но и всеобщото становище на любителите на малца. Уискито тогава се търгуваше за около 90 лв. В един хубав ден обаче дестилерията афишира намерението си да стопира предлагането му за около 3 години поради недостиг на уиски – между 1996г. и 2002г. Глендронак не функционира и се очакваше новата 15-годишна версия да удари пазарните брегове с пълна сила през 2018г. Дори при посещението ми в дестилерията, което се случи в края на май 2018г., научих, че първите доставки се планират за август-септември. И ето че след три години очакване бяхме на път да получим отново малцовата вкусотия. За зла участ, някогашните достъпни ценово бутилки скочиха в пъти.


 Не мога да не подмина един слух, който витае в мрежата. Не мога да потвърдя или отрека истинността му, тъй като по него не бе взето официално становище от някогашния господар на GlenDronach – Били Уокър. Според предположението/слуха, уискито на Глендронак би следвало да бъде по-старо от обявеното на етикета – споменах, че в значителен период дестилерията не е функционирала и не би следвало да е добивала спирт. По тази причина някогашния GlenDronach 15 Revival се определяше като значително по-стар. Дали това е така и дали в периода на затишие Дронак не е дестилирал алкохол аз не знам. Ако слухът бива истина, то се оказва, че Revival от 2015г. би следвало да бъде на поне 19 години.


 Това в известна степен би обяснило защо старият Ривайвъл бе спрян – евентуалното продължително бутилиране на старо уиски като по-млад дестилат, съответно на по-ниска цена, не е в полза за производителя и за неговите 18- и 21-годишни разновидности. Все още не мога да си отговоря на някои въпроси и ще спра с коментара по темата. Факт е, че през 2018г. новите собственици от „Браун-Форман“, които придобиха активите на Били Уокър, включващи още и дестилериите на Бенриах и Гленкласа, пуснаха повторно Revival. Или поне уиски със същото име.


 Новата интерпретация стъпва на достиженията на Revival от преди години – зелен етикет, отсъствие на добавен карамел, липса на студено филтриране, 46% алкохол, шери бурета. Говорейки за последните е редно да споделя, че между старата и новата версия е налице разлика във вида отлежаване /ако се абстрахираме от евентуалното възрастово неравенство, за което стана дума по-горе/ – някогашният Дронак 15 ползваше единствено олоросо шери бурета, докато новата версия залагаше и на бъчви от шери педро хименез. Двата вида испанско вино не са еднотипни, независимо от началната суровина. За мен това означава, че Dronach 15, 2018 е друго уиски и с презентирането му в еднотипен вид се търси по-силно внимание от страна на купувача, бидейки запознат с някогашната трактовка. Нека да видим какво впечатление остави в мен дестилата.


 Аромат – доза спиртност, сладост, коктейлни череши, намек за тъмен сушен плод, червени сливи, малиново сладко, борова дървесина, боров мед, канела, зърнен мотив, шоколад, мирис като от станиолчето на кутията с цигари, портокалово масло, мармалад, плодови бонбони, тирамису, бананов сладкиш, спомен за малинов чийзкейк с какаов блат. С вода – по-свеж, във фон се долавят шери нотки, а след минути и сушени плодове. Вкус – масленост, пикантност, сладост, киселинност като от кайсии, дървесност, слаби до отсъстващи танини, заемки шери. С вода – сладникав профил, по-слаба пикантност. Финал – среден, дървесност, цитрусова кора, слаба сладост, череши, пикантност, танини. С вода – дървесност и пикантност.

 Оценка: 83-84/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: на мен ми коства около 130 лв.

 В обобщение: шери нотки, плодови асоциации и пикантност си правят компания в новата версия на GlenDronach 15. Пред него бих предпочел GlenDronach 18 y.o.

   
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии