Dark Mode On / Off

Springbank 18 y.o. single malt whisky, 2016 Release

 Кажи ми какво ти е отношението към Спрингбанк /Springbank/, за да разбера от какво малцово тесто си замесен. Нека изоставя стилистиката на „народен мъдрец“ и да се изразя по-разбираемо. В Шотландия функционират над 100 дестилерии /може би вече са 120/ и повечето от тях си имат „коронен номер“, с който са известни – не всички, тъй като немалък процент отсъстват от официалния малцов пазар, тъй като са нагърбени със задачата да произвеждат малц за смесените уискита. Някои от тамошните производители се радват на вниманието на колекционерите, без значение на вида и количеството уиски, което пускат на пазара, други биват пренебрегвани заради по-скучноватия си характер, а трети са си извоювали реномето на отговорен и стойностен производител. Ще пропусна имената на дестилериите, които бих вписал в първите две групи и вместо това ще насоча вниманието си към името, която за мен може би най-пълно покрива белезите на производител от третата група – на занаятчиите, които влагат много усилия, които им се отплащат с доверието на любителите на зърнената напитка. Визирам спомената вече дестилерия на Спрингбанк. Вече пето поколение тя се управлява от рода Мичел, представителите на който са успели да я съхранят през военните периоди, през моментите на икономически кризи и да я подготвят за изпитанията на настоящето.
 Вече неколкократно съм писал за Спрингбанк и е излишно да преразказвам всеки детайл. Освен принадлежността `и към фамилията Мичел, най-важният белег за производствения процес е, че той протича на място в градчето Кемпбълтаун в стил, сходен на присъщия на 19-ти век – залага се на човешки труд, а компютризацията е сведена до минимум. Вместо количество се залага на качество, израз на което е решението бутилираното уиски да не се пречиства чрез студената филтрация и да не се оцветява с карамел е150. На пръв поглед подобен подход изглежда толкова очевиден, но огромен процент от конкурентите в Шотландия странят от него, предлагайки уискито си с нисък градус, с подсилен цвят и с размит характер. Приликата с производството от преди век може да се открие и ползването на торфени слоеве, с които се суши ечемикът за част от гамата на дестилерията. Тя включва силно опушения Longrow, по-слабо повлияния от торфа Springbank и неопушеното уиски /понякога и при него се долавя спомен за прах/ Hazelburn. В днешната статия № 792 от блога Храм на уискито ще ви презентирам 18-годишния Спрингбанк, пуснат на пазара през 2016г. в тираж от 7200 бутилки, снимката и мострата на който достигнаха до мен благодарение на приятел /Наздраве, Стан!/. 80% от подбраните бъчви са съхранявали преди това шери, а 20% – бърбън. Алкохолното му съдържание е 46%.

 Аромат – спомен за крем нишесте с мирис на ванилия, чаени бисквити с цитрусова есенция, намек за ром, мандарини, газирана винена напитка или гроздов сок, сладост, сок от боровинки, намек за бинт и нюанс на опушеност, препечено, кафе и приятна дървесност. Долових и свеж плодов мотив, нотка тъмен шоколад, асоциация с торта или друг сладкиш с кафе, солени подправки, шери, което обаче стои във фонов режим. Нотки сушени сливи, смлян пипер или индийско орехче, слаба спиртност, зелен растителен мотив, борови иглички, сладко от тъмен плод, сушени фурми. След минути нотките ром/ вино се засилиха. Доразви се и асоциация с бисквитена торта, тирамису и ванилов крем. С вода – гума, екзотични плодове и зърно. Вкус – пикнатност, пикантни подправки, солидна сладост, ванилия, свежи плодове, сладникав цитрус. Отприщва слюноотделянето, като остовя и слаб прашен и солен спомен. Отново долових асоциация с бисквити, кокос, тревистост, жълти сливи, и слаба киселинност като от цитрус. С вода – пикантността спада, изпъква сладостта и нотките ванилов крем, зърно, геврече и прилика с жълт плод. Финал – среден до траен, сладост, препечено, винен мотив като от сладко газирано бяло вино, свежи жълти екзотични плодове, сгряваща пикантност, печени орехи и сладък сок от цитруси. Дървесността не е натрапчива и се проявява основно в слабо усещане за сухота. Опушеността е не до там интензивна. С вода – слаба дървесност, свеж плодов облки, препечено, сладост и пикантност.

 Оценка: 89/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна за тази версия.

 В обобщение: комплексно и хармонизирано уиски във всеки свой компонент. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии