Dark Mode On / Off

Rock Oyster blended malt whisky

 Днес ще ви представя едно смесено уиски със странно име, което е напълно възможно все още да не сте чували или да сте го подминали на щанда с уискитата, търсейки нещо познато. Знаете, че именно смесените, бленд уискита са били консумирани през 19 и 20-ти век. Не само в Шотландия, а в целия свят. Модата да се търси едномалцово уиски е сравнително нова – първо се заражда в средата на миналия век, за да набере сила в края на 90-те години, която да прерастне в истерия в първите години на 21-ви век. Именно смесените уискита обаче формират огромния процент продажби на уиски в световен мащаб, докато едномалцовите дестилати обхващат под 20 % от осъществените сделки. Причината – по правило са по-евтини от едномалцовите, тъй като са включват царевичен /пшеничен/ елемент, стареят в многократно ползвани бъчви и най-често са нямали времето да отлежават много над законовия минимум от три години. Предназначението им също определя цената им – предполага се, че ще се консумират с разредител, с лед в голяма чаша или в коктейл и то от хора с не до там богат уиски опит. Затова и производителите обикновено не влагат много усърдие при заготовката им. Но има и изключения и уискито от снимката е доказателството за това /това в дясно/.
 
 Законът определя бленд уискито като купаж/ смес между един или няколко малцови дестилата с определен брой зърнени /най-често царевични по чисто икономически причини/. Нормотворецът обаче е предвил и възможността смесено уиски да се получи посредством комбинация на малцови течности с различен произход, което отново определя крайния продукт като смесено уиски. Тук не визирам случаите, когато една дестилерия пуска на пазара партида със собствено уиски, подбрано от наличните `и бъчви. Те отново се смесват, но тъй като произлизат само от едно място, финалният продук се дефинира като едномалцово уиски. За разлика от него, смесените малцови благинки събират в бутилката малцови компоненти от различни дестилерии. По тази причина подобен род напитки се предлагат от т.нар. „независими бутилировачи“ – компании, които не са дестилирали алкохола, а са закупили бъчви от различни дестилерии, които обединяват за нуждите на бленда. Такова е и уискито, което представям днес. Rock Oyster е смесено малцово уиски, бутилирано при 46,8 %, в натурален цвят и в отсъствие на студена филтрация, смесено и предлагано от компанията Дъглас Ленг /Douglas Laing/, за която вече съм говорил в предходните статии. На производителя не е позволено да посочи конкретните дестилерии, чиито уиски е ползвано, но сред малцовите течности попадат тези от дестилериите на Джура /Jura/ и Аран /Arran/, както и от тези, находящи се на о-в Айла /Islay/ и Оркни /Orkney/. Докато на Айла има 8 функциониращи дестилерии и имаме по-голяма свобода да гадаем кои от тях участват в бленда, то на Оркни са само две – Хайленд Парк /Highland Park/ и Скапа /Scapa/, на която бих заложил. Rock Oyster /Каменната стрида/ не носи означение на възраст, но бих предположил, че уискито е между 6 и може 9-10 години. Какви бъчви ползва? Бех предположил някогашни бърбън бъчви. Това, което знам със сигурност е, че уискито ми хареса. 
 
 Аромат – интензивен, мед, нотки мента, пикантност, лимон, сладникав цитрус, слаба морска нотка, восък, зелени билки, ванилия, слаба асоциация с жълт тропически плод, зрял банан. Долавя се и спиртност, малц, асоциация с опушен колбас или кашкавал, джоджан или подобна друга сушена подправка, нюанс кайсии, далечна асоциация с ацетон, варено жито и лека парфюмност. С вода – карамел и зелена тревиста нотка. Вкус – плътен, интензивен, повече опушеност при вкуса, нотка прах, огнище, масленост, сладък, пикантен /джинджифил/, чили, жълт плод /лимон/, но без горчивината, малц и свежи зелени ябълки. С вода – по-слаба пикантност, лакта и като че ли по-силна горчивина. Финал – среден, малц, нищожни танини, сладост, сгряващо усещане, опушеност /отново клонящо към огнището, а не към медицинския нюанс/, зелени и жълти ябълки, ядки, но не горчиви, а мазни. Постепенно долових и сладък цитрус, ананас и трайна допълнителна сладост с намек опушеност. С вода – опушеност, слаба горчивина и отлабваща сладост.
 Оценка: 87-88/100. Цена: около 70 лв.
 
 В обобщение: чудесно „зимно“ уиски. Идеално подхожда на студеното време. Не е от най-богатите като профил, но е презентирано по отличен начин. Бих го препоръчал на хората, обичащи опушените уискита, както и на тези, желаещи да открият качество в непознатото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии