Dark Mode On / Off

Big Peat blended malt whisky

 „Големият торф“ – така се превежда името на уискито, което набира скорост в поредното уиски ревю в блога Храм на уискито. По категоричен начин хората от компанията производител /Douglas Laing/ ни пляскат през носа с мощна опушена буца, за което подсказва и шантавия /в добрия смисъл/ етикет на бутилката. Да речем, че са прави и красиво златистата течност е наистина звучен торфен шамар, който обаче не наранява – поне това е моето усещане. Ако все още не сте се сблъсквали със силно опушените уискита е възможно въображаемата димна плесница, за която говоря и да не ви се стори чак толкова приятна, тъй като поднася не много богат на различни аромати дестилат, но пък обединяващ по чудесен начин грубоватия микроклимат на шотландския остров Айла – дом на дестилериите, чиито уискита са ползвани за композирането на опушената симфония, наречена Big Peat. Уискито е смесено, но не включва царевичен компонент, а е изградено единствено от малцови напитки /ечемични, дестилирани през медните казани на островните дестилерии Боумор, Къ Ила, Ардбег, а може би и на част от другите тамошни производители/.
 
 Благинката е 46-градусова, не е оцветена и не е студено филтрирана – все позитивни черти на грозноватия господин от етикета. Не съм напълно сигурен, но предполагам, че отделните дестилати за бленда отлежават в бъчви от бърбън, за което свидетелства и бледият цвят /най-вече мирисът и вкусът на уискито/. Няма посочена възраст /по закон шотландското уиски е минимум 3-годишно/, но бих заложил на 7 или 8 лазарника, може и малко отгоре. Биг Пийт е дело на компанията бутилировач Дъглас Ленг, която се е специализирала в смесването на уиски, което предварително е закупила от дестилериите – производители.
 
 Дъглас Ленг не е производител на уиски в смисъла, в който са дестилериите. Компанията е независим бутилировач и купува бъчви с уиски, които отлежава по своя преценка и бутилира в различни разновидности – предлага зърнени, смесени, едномалцови и смесени малцови уискита. Фирмата е основана през 1948г. в Глазгоу от Фред Дъглас Ленг и оттогава се занимава със смесването и предлагането на уиски. Част е от Шотландската уиски асоциация. През цялото си съществуване е била семейна компания, като след смъртта на основателя `и контролът преминава в ръцете на синовете му Фред и Стюарт, които през 2013г. се разделят и Стюарт, ако не се лъжа, основава своя компания. Внучката на основоположника, Сара, играе ролята на бранд амбасадор – изкуствено понятие, привнесено и в българския език, казващо ни с думи сложни единствено, че Сара представлява марката по света /служител със сложно наименование/ и популяризира продуктите `и. 
 
 Аромат – интензивен опушен профил. Зелена тревиста нотка, щрихи банан, ацетон/ разредител, доза спиртност, силна сладост, евкалипт, ванилия, но затрупана от димна лавина, препечен карамелизиран жълт плод, яйчен крем, доза сол, свежест, мед, усещане на хлад в носа, пипер и други подобни смлени подправки. Долових и доза парфюмност, нюанс бяло вино, бяло грозде, зрял портокал, сладко от портокали  карамелизирана портокалова коричка, джинджифил. След време и при вдишане от разстояние от чашата се долавя нотка карамелизирано захарно петли и захарен памук. С вода – доза минералност, асоциация с мириса на морския бряг, свежест и опушеност. Вкус – солидна опушеност, наподобяваща прах или огнище, сладост, осезаема джинджифилена пикантност, нещо, което ми напомни на ацетон, зелена, тревиста нотка и спомен за крем карамел. С вода – повече сладост. Стори ми се по-мазен, по-слабо пикантен и леко нагарчащ. Опушеността продължава да бъде тук. Финал – среден до траен, нотки препечено, силна опушеност, малц, винената нотка от мириса се развива и тук, сладост, усещане като от мента, свежи зелени ябълки, нагарчащ цитрус, а след време и слаба сухота. С вода – повече танини, мента, пикантност, спомен за горчица, опушеност и грейпфрут.
 Оценка: 86-87/100. Цена: около 70 лв.
 
 В обобщение: уиски за студено време, уиски за пред камина. Ако търсите изтънчен нежен вкусово-ароматен профил, може би това няма да бъде вашето уиски. Но ако ви се навлиза в непозната земя на „пушилките“, с Биг Пийт няма да сгрешите.         

2 Comments

  1. Аз долових нотка на шкембе чорба, русенско варено, фондуня и дъвки турбо

    1. какво е фондуня ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии