Dark Mode On / Off

Four Roses Small batch Kentucky straight bourbon

 Изминалите почивни дни бяха чудесни за нас с Яна и след приятни разходки, макар и във ветровитото шуменско време, реших да пристъпя към следващото уиски представяне. Вариантите за мен бяха доста, но тъй като е краят на годината и скоро мнозина ще пристъпят към трескавото избиране на подаръци и празнични напитки, реших да не ви занимавам с някоя непопулярна или нетрадиционна за нашия пазар разновидност на уискито, а да ви споделя нещичко за добрия /не Уил Хънтинг/ бърбън „Четири рози“, малка партида /търговци, моля ви – на български „Смол бач“ звучи нелепо/, който може би сте срещали с оригиналното си име Four Roses Small Batch Kentucky straight bourbon. Той вече е наличен на нашия пазар и не е от най-скъпите, което го превръща в потенциален обект на желание, на което аз отговарям със съответното представяне.
 
 Първият ми досег с подобна вариация на Розите датира от 2014г., когато той все още не се внасяше официално в България, а някои спекулативни интереси определяха тогавашната му цена от 80 лв. За щастие, тази „суша“ бе преустановена и от 2016г. малката партида вече е налична и тук и то при цени от около 45 лв. Бутилката от снимката стоеше близо два месеца отворена в шкафа, след като я представих през октомврийската ни уиски среща и ранната неделна вечер я призова на буренцето пред мен. И ето, че въоръжен с фотоапарат, търпение и жажда пристъпих към красивата тъмна течност. 
 
 Компанията е основана през 1888г. от Пол Ел Джоунс младши. Предполага се, че и преди тази година Джоунс е дестилирал бърбън, но няколко години след като преместил съоръженията си в Луисвил, Кентъки регистрирал и марката Four roses /Четири рози/. Компанията му била придобита през 1922г. от Frankfort Distilling Company, която пък разполагала с разрешние да дестилира алкохол по времето на Сухия режим за медицински цели. През 1943г. била закупена от канадската компания Seagram, която, необяснимо за мнозина, спряла разпространението на бърбъна на територията на САЩ /въпреки славата му/ и насочила продукцията към Европа и Азия /това се случило в края на 50-те години/. Някои сочат, че този ход бил продиктуван от стремежа на Seagram да пласира блендирано, смесено уиски на американския пазар, под каквато форма се е предлагал и Four Roses през този период в САЩ. Бърбънът обаче бил много добре приет в Япония и това обяснява защо през 2002г. японската компания Кирин /притежаващи и бирата Кирин/ придобила марката и дестилерията, за да върне бърбъна на родния му пазар в началото на 21-ви век.
 Small Batch /Малка партида/ е Кентъки стрейт бърбън /минимум 2-годишен, бутилиран в натурален цвят, произведен в Кентъки от каша, съдържаща минимум 51% царевица, ръж и малциран ечемик/, чиято конкретна възраст се мени с всяка партида. Някои сочат, че е на над 6 години, но това са слухове /ако това е възрастта му, нека бъде посочена на етикета/. Колко малка е партидата? Това е въпрос, на който единствено хората от дестилерията могат да отговорят. В някои сайтове погрешно се сочи, че се ползват само по четири бъчви за направата му. В действителност се ползват четири вариации на бърбъна, дължащи се на двата вида използвана мая и двата вида рецепти на дестилираната каша /Four Roses е бърбън, при производството на който се ползват две рецепти с високо съдържание на ръж и пет вида мая – казано просто, под това име могат да се срещнат десет различни разновидности/. Алкохолното му съдържание е 45%.


 Аромат – спомен за лимон, лимонови резенки, портокали за фреш, лека кисела нотка, масленост, карамфил /подправката/, праскови, слаба сладост и пикантност, масленост, спомен за череши и цветя, слаб нюанс дървесина, карамелизирана захар, асоциация с черен или ръжен хляб, локум „роза“, ванилово-лимонена есенция, а след време се появи и спомен за тъмен плод /ягодово сладко, тъмни сливи и стафиди/. С вода – повече тъмни нотки и смлян пипер. Вкус – сладост, приятна пикантност, масленост, спомен за ръж/ ръжено уиски, ядки с лека горчивина, локум, бонбони виолетки, като при второто отпиване се засили пикантността. С вода – повече сладост, пикантност, свежест, дървесност и нотки цитрус. Финал – среден, бадеми, масленост, дървесност, спомен за препечена филия, слаба до умерена сладост, праскови, сгряваща пикантност, нотки варена царевица, а след време и свеж тревист нюанс. С вода – ферментиращи плодове /череши и праскови/, пикантност и сладост.
 Оценка: 86/100. Цена: около 45 лв.
 
 В обобщение: вкусен бърбън, предлагащ добро съотношение между качество и цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии