Dark Mode On / Off

Puni Nova Italian single malt whisky

 С какво свързвате Италия? Аз с бързи коли, вина от всякакъв вид и цвят, с пица и спагети, кафе и с древния Рим. Звучи шаблонно, но не мога да си крия душата – това са първите асоциации, изплуващи в съзнанието ми. До преди години, дори месеци, не бих и предположил, че ще поставя тази красива страна на уиски картата на света. И не защото хората там не ценят уискито – напротив, ще се изненадате колко колекционери и ценители живеят там. Редица от значимите шотландски дестилерии имат специални ботлинги именно за италианския пазар, но все така не ми идваше на ум, че някой ще се нагърби да произвежда уиски и там, при това на доста високо ниво. Но ето, че като на същински картограф и изследовател на мен се падна честта и удоволствието да ви представи първото италианско малцово уиски, произлизащо от единствената италианска дестилерия, Пуни /Puni distillery/, и да се впусна в непознатите води на р. Пуни. Но преди конкретиката нека поговорим за дестилерията и за това как открих уискито.

 Преди около три-четири седмици получих съобщение в Инстаграм от профила на дестилерията, като авторът му ми предложи мостри от портофолиото им. Подобна практика в западните страни е често срещана, а за утвърдените блогъри и уиски автори е ежедневие да получават семпли било от самите дестилерии, било от търговците, които ги представляват. Целта е ясна – написаното в блога остава и чрез малък жест /който при някои дестилати стойностно никак не е малък/ компанията трупа дивиденти и си прави реклама, какъвто ефект гони и опитващия мострите. В това няма нищо лошо ако пищещият запази в максимална степен своята безпристрастност и не замени „субективната си обективност“ с елементарна реклама, с идеята да получава подобни дарове и в бъдеще.

 Да се върнем в България. Тук дестилерии няма. Мостри съм получавал няколко пъти от дистрибутори и на съответните места съм посочвал изпращачите. Но до момента не съм получавал уиски от дестилерия-производител. Корекция – не бях. Обясних на хората, с които си писах в Инстаграм, че съм от България, за да са наясно, че: първо, до тук изпращането коства повече средства и усилия и второ, че ние сме малък пазар и не е ясно дали търсеният от тях ефект би бил достигнат. При все че пиша статиите си на български. Насреща си получих настоятелен отговор, че изпращането на драмчетата не представлява проблем и за хората от дестилерията би било интересно да научат мнението ми за продуктите им /може би виждайки, че профилът ми в Инстаграм се пълни, а там комуникираме на английски и информацията достига до значими за индустрията пазари/.

 И след няколко изпратени мейла, в които насреща стоеше Лена Клоп от отбора на Пуни, уточнихме детайлите по доставката. След около седмица път, през което време можех да следя местоположението на мострите, получих така чаканото обаждане от куриер и в края на миналата седмица в ръцете ми се озоваха тези три ценни колбички, съдържащи трите уискита на компанията: Nova, Alba и представеният преди няколко седмици – Nero. Освен мострите, помолих и за снимки на бутилките и на дестилерията, които да ползвам в статиите си.

 Още повече се разадвах на възможността да отправя въпросите, които истински ме вълнуваха и да получа съответните отговори. В днешно време голяма част от шотландските производители се крият зад законовите вратички, позволяващи им да премълчават възростта на дестилатите си, да ползват карамел и да ползват технологията на пречистване на уискито, която в блога срещате под името „студена филтрация“. Но вместо уклончиви отговори и рекламни брътвежи, на зададените питания получих конкретни отговори, които напълно покриха и най-смелите ми очаквания. Тях, а и повече за самата дестилерия може да прочетете на следващия ред.

сн. Puni distillery
 Основана е през 2010г. в италианската част на южен Тирол от фамилията Ебенспергер, ръководена от основоположника Албрехт, в близост до река Пуни. Дизайнът на дестилерията е един от най-чудатите в света, като конструкцията е покрита с каменни плочи, придаващи `и визията на куб с размери 13 х 13 метра. През 2012г. приключва строителството и потича първият алкохол, който през 2015г. се предлага вече като едномалцово, 3-годишно уиски. Имайте предвид, че Пуни произвежда единствено малцово уиски и то през медни казани – никакво царевично уиски от колонен дестилатор, джин или водка. Казвайки „малцово“ е редно да уточним, че хората от компанията не ползват само покълнал ечемик за вкусотиите си. 

 Понятието „малц“ в общ смисъл включва всяка зърнена култура, която е може и е покълнала, не само ечемик /под „малц“ в почти целия свят се разбира само покълнал ечемик/. Освен малциран ечемик, тук се ползва покълнала пшеница и покълнал ръж, която култура вирее добре в района и се добива от местните ферми. 
  В процеса на производство на уискито се ползва меден „мештюн“ /mash tun/, в който се извлича богатата на захари течност „уорт“ /wort/, изработен в Шотландия. Ферментацията на течността протича в пет дървени казана, „washback“ /уошбегс/, направени от лиственица с вместимост от по 10 хиляси литра. Дестилерията практикува двойна дестилация, ползвайки два медни казана, изработени в Ротъс, Шотландия, от потомствените майстори от фамилията Форсайт /Forsyths/, производството на които е отнело около година и половина. Първият казан, т.нар. „wash still“ /уош стил/ е с вместимост от 3000 литра, а вторият, „spirit still“ /спирит стил/ с обем от 2000 литра. В началото за оперирането им са ползвани услугите на бившия мениджър на шотландската дестилерия Боумор /Bowmore/ – Хари Кокбърн, който е заменен от Джонас Ебенспергер. Казаните се подгряват от система с гореща вода, а не с пара. Целият дестилационен процес отнема около 12 часа, в края на който се получава течност с алкохолно съдържание от 70%, която се разрежда до 60% при пълненето `и в бъчвите.

 Бъчвите от своя страна биват такива от бърбън /Woodford Resreve, Jim Beam и Four Roses/, тенеси уиски /Jack Daniel`s/, винени бъчви от марсала и южен тирол, както и бъчви, в които преди това е отлежавало опушено уиски от о-в Айла /не конкретизираха от кои точно дестилерии произлизат/. Тепърва предстоят ботлиниги, отлежавали в бъчви от шери, порто, пино ноар и други вина. Уискито, което трябва да отлежава по-дълго се насочва към някогашни бункери от Втората световна война, закупени вече от дестилерията, докато съвременните складове пазят уискито, което по-скоро трябва да се появи на пазара.
 А самото уиски носи означение на възраст. На самата кутийка, в която бяха затворени мострите, а и в сайта на дестилерията е посочено, че Nova /дестилатът, който представям днес/ е 3-годишен, бутилиран в отсъствие на студена филтрация и в натуралния си цвят /от снимката по-долу може да се убедите в това/, при 43%. Nova отлежава в комбинация от американски дъбови бъчви и в такива от френския район Лимозин.

 Аромат – свеж, видно младежки, богат на нотки зелени ябълки, тоник, цитрус, ванилия, гроздов сок, шера, разредител, доза парфюмност, борова дървесина, презрели праскови, круши и кайсии. Липсва натрапчива алкохолна нотка. По-късно долових и нотки бял шоколад, зелена кулинарна подправка, лимонена кора, мая, сладко от жълт плод, намек за помело, варена царевица, сладкарска сметана, а след време и спомен за горена захар, захарен памук и бонбони маршмелоу. С вода – подправки, сладост и свежи зелени плодове. Вкус – маслен, мазен, сладък, пикантен, свежи зелени ябълки и круши, винена нотка като от сладко бяло вино, тревистост. При второто отпиване пикантното усещане по върха на езика се засили, а с него и асоциацията със свежите зелени плодове. С вода – сладост, по-слаба пикантност и свежест. Финал – къс, леко остър, сгряващ, сладък и то обилно, комбинация от сладки и леко горчиви цитруси, кайсиеви ядки, тоник, мента и отново свежи круши и ябълки. С вода – праскови и далечна асоциация с череши, плюс повече спиртност. 
 Оценка: 79-80/100. Цена: на запад е около 60 евро.

 В обобщение: уиски с потенциал, което и сега ми хареса. Все още е младо и това си личи особено при финала. Но след няколко години с тези му особености го виждам като доста читав малц. Тогава може би и цената му ще спадне с оглед евентуалната по-голяма продукция и предлагане на пазара.

 Очаквайте скоро и представянията на Puni Alba и Puni Nero single malt whisky.  

Look what the postman brought today. Yup, that’s right – these are 3 samples, which traveled more than thousand kilometers from #Italy only to surprise me. They contain something very interesting and still unknown: the #puni #italian #singlemalt #whisky . Puni is the only Italian #distillery and was founded around 2010, so they don’t have that much of matured #whiskey . That’s why it’s almost impossible to find some of their products. The core expression includes Puni #alba , Puni #nova and Puni #nero . All of them are bottled in natural color, without chill filtration and has their age shown on the sexy packaging: 3 years. I’ll share more about them in the upcoming days, but I must say they use different kinds of casks: #american and #european casks, #marsala #wine casks , #islay casks and some other types like the #port and #sherry oak . Tomorrow I’m hosting #whisky #tasting and tonight I’m staying away from the juice, but soon I’m going to roll into the deep. 🙂 Cheers all! #salute Thanks @punidistillery #scotland #scotch #scotchwhisky #whiskeytemple #wwavcollection #whiskyporn #whiskeytemple #bourbon #spain #instafeed #instadrink #pinotnoir
A photo posted by Vladimir Georgiev /Vlad/ (@whiskeytemple_vladimir) on

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии