Dark Mode On / Off

Oban Distillers Edition 2000-2015, Montilla Fino sherry cask finish

 

 Отдавна не съм опитвал уиски от дестилерията на Оубан и последното ми ревю на нейно уиски датира от преди около година и 7-8 месеца. Затова реших да ви представя нещо в унисон с тенденциите в уиски вселената, а именно уиски с марката Oban, което се различава от базовия 14-годишен дестилат по това, че отлежава за няколко месеца в бъчви, в които преди това се е съхранявало шери от типа „фино“ /fino/, но не от областта Херез в Испания, а от Монтила. Между двата вида шери има разлика, свеждаща се основно до това, че тези от Монтила са по-сладки и не толкова сухи.
 За мое щастие не се наложи да ходя до Испания, за да си намеря подходящата бутилка – в началото на годината гостувах в уиски бара на гр. Пловдив – The Whisky Library, и това бе едно от уискитата, до които се докоснах. Ако ви е попадал 14-годишният дестилат на Оубан навярно впечатление ви прави малко по-различният етикет на красотата от снимката /не се лъжете по цвета `и – подсилен е с оцветител карамел е 150а, което е утвърдена практика за по-масовите уискита от гамата на компанията собственик, алкохолният гигант Diageo/ – това е т.нар. „Distillers Edition“ уиски, което на практика е същото 14-годишно уиски, само че прекарващо няколко месеца във винени бъчви /при Oban 14 такива от вида fino не се ползват/, за да се дообогати, а и за да му се повиши цената. Уискито не носи означение на възраст, а на реколта, дестилирано е през 2000г. и на година на бутилиране – 2015г., което го прави 14,15-годишно. Студено филтрирано е и носи 43% алкохолно съдържание.    
 

 Дестилерията Оубан носи името на градчето, което краси и е построена през 1793г. от Хю, но не Лори, и  Джон Стивънсън, които я разположили с изглед към морето на полуостров Кинтайър, като сданието издига снага в самото малко градче. Намира се в западната част на шотландските Висини, в близост до о-в Мул, където се произвеждат уискитата Tobermory и Ledaig. Разположението `и в едноименното градче я прави една от малкото останали дестилерии, разположени в населено място, което автоматично я превръща в достъпен туристически център. Годишната продукция възлиза на около 670 хил. литра, като почти изцяло старее и се бутилира като едномалцов елексир, докато останалата част се насочва към блендовете на Diageo. Миниатюри с Oban може да срещнете и в обем от 200 мл. като част от нар. „Серия на класическите малцове“. На пазара може да окриете и 18 и 32-год. дестилати, както и специална селекция уиски, носеща името “ Distiller`s edition“ /вече има и дестилати без означение на възраст, предназначени за летищата/.


 Аромат – горена захар, лека цветна нотка, зрял плод, парфюмност, тропически плод, кайсии /сок от кайсии/, сладост, сладко от тъмни или червени плодове, макар и слабо. Грозде, следи от шери, като след минути споменът за сушен тъмен плод се засили. Долавя се и слаба „земна“ нотка, мента, зелени свежи треви. Мирисът ми се стори доста богат, като следите от шери се напасваха със свежестта на дестилата. Мирисът асоциирах с букет от зрели плодове, печени ябълки с канела, сок круша, мед /билков/, печен плодов сладкиш, крем с плодове/ йогурт с екзотичен плод, като в някаква степен ми напомни на BenRiach 15 Madeira finish. Появи се и спомен за череши и сладко от праскови, като доминиращи са свежите плодови нотки. Появи се асоциация и със заквасена сметана и баклава с орехи. С вода – жълти плодове, пипер, сладост, пюре от свежи плодове, ананас и спомен за кафе. Вкус – сладост, малцов, приятна лека пикантност, отприщва слюнката, „земна“ нотка, която не се натрапва, а само допълва облика на уискито, сушен плод, препечено, приятна масленост. След второто отпиване се появи и лека дървесност и много слаба горчивина. С вода – плодова сладост, игрива пикантност, малц, слаба горчивина и отново „земна „нотка. Финал – среден до траен, по-силна опушеност от тази при аромата и вкуса, но все така добре овладяна, чудесна пикантност, препечен хляб, малц, спомен за бира, но без присъщата `и горчивина, сладост, мед и горена захар, а след време и чувство на лека сухота. Бих добавил още сушени тропически плодове. С вода – опушеност, малц, силна сладост и пикантност. 
 Оценка: 91/100. Цена: различните вариации на Distillers Edition гравитират около 120-130 лв. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии