Dark Mode On / Off

Macallan Elegancia 1991 single malt whisky

 

 Неусетно достигнахме средата на месец декември, а с него наближава и края на серията от статии, посветени на уиски от дестилерията на Макалън. В четири поледни статии ви представих бележките си за 7-годишния Макалън, бутилиран за италианския търговец „Джованоти и Фигли“, Macallan 1851 Inspiration, Macallan Maker`s edition и Macallan 12 y.o. Sherry /с подобна на визията на бутилката от снимката/. До тази статия вече имах своя фаворит, но ми бе интересно дали това 12-годишно, 40-градусово уиски /дестилирано е през 1991г. и е бутилирано през 2003г./ би успяло да заеме челното място, при все че течността е отлежавала освен в бъчви от испански дъб, в които е имало преди това шери олоросо и в такива, съдържащи по-сухото шери фино. Уискито е било предназначено за магазините по летищата.

 Както повечето представители на марката и този млад дестилат вече е труднодостъпен. В България не съм го виждал на свободна продажба, но съм чувал, че цената му е около 400 лв по разните складове, където все още го има. На мен ми го предлагаха преди време за 450 лв и се радмам, че не приех. Действителната му цена е далеч по-ниска и тя се определя от това, което се харчи за него на провежданите уиски аукциони – стойността му варира между 75 и 100 паунда. 

 Как се докопах до него тогава? Отговорът – посетих уиски клас в бар Caldo в София, на който бе представен с другите три редки дестилата на компанията. Вече съм писал за ползите от посещението на уиски дегустациите в статията „Няколко причини да посетите уиски дегустация“ и ако още се колебаете дали да отделите за първи път времето и средствата си за подобен род инициативи, е добре да я прочетете.
Така изглеждаше „семейството“ преди класа
 Аромат – очаквано силен спомен за шери, нотка билков чай и билков мед, далечна слаба сладост, кожа, сладко от сливи, пикантност и спиртност, доза тревистост/ флоралност, червени и жълти ябълки, карамел, карамелизиран печен плод, може би печена коричка на тиква, „Кола“, дървесност, „земна нотка“ или „торф“ /условно – торфът не мирише, тук визирам дима от горящите торфени буци, привнесени в течността/. Постепенно се появи и спомен за сладко от череши и тъмни сушени плодове, плодова ликьорност, слаб спомен за кафе/ тирамису. С времето карамеловата нотка се засили, като се появи и мирис, който оприличих на този от гръцката Метакса. С вода /реших да добавя няколко капки/ – повече дървесност, слаби плодове и треви. Вкус – доста сух, в началото с почти отсъстваща пикантност /ако задържите повече течността в устата си ще се появи и ще остане доста отчетливо/. Долавя се лека горчивина, зад което се крие и лека сладост. След продължителната заигравка с благинката се появява и спомен за мента и ментова свежест по езика, съчетана с ядки. При последващите отпивания се появи асоциация с крем карамел, още по-силна пикантност и спомен за сушени плодове. С вода – уискито се разводнява. Пикантността и горчивината спадат, като изпъкват повече сушените плодове. Финал – среден, горчивина, малц, спомен за бира, препечено, пикантност, слаба сладост в началото, която се долавя в станичната част на езика. Дървесност и сухота в устата. След време се появиха и тъмноплодовите нюанси. Горчивината се засили и ми напомни на тази от горчиви бадемови ядки. С вода – изявен спомен за шери, горчиваната спада, но и тук добавената вода по-скоро навреди. 
 Оценка: 83/100.
 
 
 Равносметката: от четирите опитани дестилата на Макалън, най-приятно останах впечатлен от Macallan 1851 Inspiration, след което бих поставил младия 7-годишен дестилат, стандартната „12-ка“ и на последно място „Elegancia 1991“. От петте представени до момента уискита на Макалън бих избрал Macallan Maker`s Edition, който би изпреварил „Inspiration 1851“. Сега ми остава да опитам и да ви представя и „Стареца“ – Macallan 21 y.o. Fine Oak single malt, който подозирам, че ще предложи по-голяма комплексност от изброените по-горе. Предстои да разберем.
 Наздраве, приятели! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии