Dark Mode On / Off

Scapa 16 y.o. single malt whisky

 В последните няколко дни в България и в Шумен в частност се изсипа дъжд колкото за едно малко Северно или Ирландско море. Добре де, преувеличавам, но сами сте усетили мащабите на напояването, което бе така дълго чакано. И в унисон с времето навън се подготвям да отплавам с настоящото ревю на уиски от шотландския остров Оркни – става дума за Scapa 16 y.o. single malt whisky, идващо от едноименната дестилерия, чието име се превежда като лодка. В следващите минути ще разберем дали ще заболеем от морска болест или пък ще чакаме с нетърпение втората чаша от този едномалцоив дестилат.

 В блога вече съм представял две уискита, официални версии, на Скапа – отдавна спрените Scapa 12 и Scapa 14 y.o. single malt whisky, което 16-годишното уиски от снимката заменя преди време. Самата дестилерия е по-непозната в България и затова си има лесно обяснение – капацитетът `и е доста ограничен, а и дълги години е била затворена и не е произвеждала уиски. За сметка на това, огромната част от добитият алкохол е бил насочван към смесените уискита на Ballantine`s и Chivas Regal и може би повечето от нас са пробвали частица от гамата на Скапа. Основана е през 1885г. Джон Таунсенд и Мр. Макфарлейн. По-късно била придобита от „Scapa Distillery company“, която през 1934 г. фалирала и собствеността преминала в ръцете на братята Морис и Джон Блок, които притежавали още няколко дестилерии на полуостров Кембълтаун. Освен това те произвеждали и бленда, смесеното уиски „Ambassador“, за чийто състав насочили малца от Скапа. През 1954г. Scapa била продадена на „Хирам Уолкър и синове“, която осъвременила производствените мощности. Идните десетилетия донесли нови предизвикателства за Scapa, която започнала да се предлага и като съставен елемент на бленда Ballantine`s. През 2005г. френският гигант Перно Рикар, посредством компанията си “ Chivas Brothers“ закупила Scapa, която в периода от 1994г. до 2004г. била затворила врати. Под новото управление 14-год Scapa била заменена от актуалния към момента 16-год дестилат. Точно заради тези периоди на затишие 16-годишната Скапа предстои да бъде спряна от производство и гамата да бъде обновена с ново уиски без години /вече е ясно името на евентуалния заместник – това е Scapa Skiren single malt whisky/. Все още липсва официално изявление от собствениците, но много източника потвърждават тази информация. Аз отправих запитване до Перно Рикар България, но вече повече от месец нямам отговор. Дано хората, които да го получили разбират, че странното име обозначава тяхно уиски.

 А сега за Скапа 16. 
Аромат – долавя се силна медена нотка, слаба нотка „пръст“, земна нотка, която подсказва за нищожно количество торф. Мирисът е сладникав, плодов /слаби сушени плодове и кайсии/, ядки, плодова ликьорност, лека пикантност/индийско орехче и канела/, дървесност, спомен за бърбън, а след време се появява и доза карамел, като медът се засилва. Добавих вода, въпреки че уискито е на границата, под която течността не би моглка да се нарича уиски – 40% /защо стар дестилат е бутилиран при толкова нисък градус мога да гадая, като предположението ми е свързано отново с липсата на големи останали количества, поради които наличните се редуцират с вода за получаване на обем/. С вода мирисът стана по-меден, появи се спомен за зелена билка, както и спомен за костилка от плод. Вкус – сух, плодов, отново спомен за кайсии, слабо пикантен, сладникав, мимолетен спомен за торф, масленост, а при втората глътка долових нотка крем брюле и крем карамел. С вода – повече сладост и парфюмност. Финал – среден, плодов, кратка горчивина, заменена от сладост, мента, маслен, сладко от бели череши, ядки. При втората глътка се засили сладостта и плодовата нотка. С вода – горчивина и слаби карамелизирани плодове. Оценка: 82,5-83/100. Цена: 70 + лв. 

2 Comments

  1. Няколко човека питаха за това уиски на феста било свършило много бързо…..

    1. Scapa 16 за нещастие се спира от производство и тук повече няма да се внася. Заменя се от Скирен, което е без години, но пък представлява уиски, отлежавало в бъчви от бърбън-първо пълнене.
      На феста обаче не ми остана време да го пробвам, но ще се поправя.
      Поздрави! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии