Dark Mode On / Off

Hibiki Japanese Harmony blended whisky

 

 Времената се менят, менят си и тенденциите в производството на уиски. Дестилерии се откриват/ закриват, дестилати се презентират, съответно се спират от производство. Следващите редове засягат именно тази тенденция в производството на японското уиски Хибики, което също претърпява промени – дестилатите с означение на години стават все по-редки и труднодостъпни, твърдение особено важимо за чудесния 12-годишен дестилат, който за нашите ширини бива заменен от новото Hibiki Japanese Harmony blended whisky 43%. За него ще поговорим в следващите редове. 

 Това е третото ми ревю на продукт на Хибики. Преди време вече ви представих бележките си за Hibiki 12 и Hibiki 17 y.o. blended whisky, които ми се сториха доста добри уискита, като по-младият дестилат предлагаше сравнително добро съотношение цена-качество. По решение на компанията-собственик, Сънтори /Suntory/, от март тази година 12-годишният красавец бива спиран от разпространение. Причината – недостиг на старо уиски и невъзможност да се удовлетвори повсеместно наличната потребителска нужда. Решението – утвърдената от много производители по замяна на някои по-стари уискита с такива без посочване на години. На етикета вместо това се разполага някакъв надпис, примамващ окото. Така се получи и с Hibiki 12 и Hibiki Japanese Harmony. 

 Официалната премиера на Хармони за България не се е осъществила все още и предполагам, че ще бъде презентирано на Уиски фест 2015г. Уискито вече е налично в търговската мрежа на цена от около 93 лв, каквато беше и тази на 12-годишното Хибики преди половин година. Сънтори взеха решение за повишаване продажните стойности на продуктите си и това доведе до покачване на сумата, която всеки от нас трябва да отдели ако иска да купи последните налични бройки от Хибики 12 – „неспекулативно“ струва около 110 лв. /с висока надценка съм виждал да го търгуват и за 140-150 лв./.
 
12 & Harmony
 Благодарение на Влади Николов от Maxxium България се сдобих с мостра от новия продукт. Отдавна исках да ви го представя и евентуално да го „сборя“ с предшественика си – Хибики 12. Така и направих – проведох първото си паралелно уиски ревю. В началото двата дестилата се доближаваха като характеристики, но след време, мирисът и вкусът при двата се промениха осезаемо. Време е за уиски, време е за Hibiki! 

 Ще започна с бележките си за Hibiki Japanese Harmony, като след това ще премина към краткия повторен очерк на Hibiki 12.

 Аромат – сладост, отчетлива и силна, силен спомен за бърбън, слаба нотка сушени плодове, плодови бонбони, масло, сливи, някак свеж и тревист, като тази свежест оприличих донякъде и на ирландско single pot still уиски. Долових още лека спиртна нотка, слаба пикантност, мед, череши, карамел, който се засили и ликьорност. С изтичане на отреденото време ароматът се доразви – стана по-тревист, в някаква степен анасонов, като долових и нотка течен шоколад. Вода не добавях – уискито е прекалено нежно и фино и не исках да го наводня. Вкус – масленост, сладост, ядки, слаба горчивина, слаба пикантност, сладко от праскови и бели череши. Финал – къс до среден, мед, ядки, масло, палачинки/ филия с мед и масло, нектарини, праскови, сладост, последвана от слаба горчивина. 
 Оценка: 85-86/100.

 В обобщение: свежо и пивко уиски, подходящо за консумация дори и през летните горещини, каквато беше вчерашната. Не ви съветвам да му слагате лед. Уискито е достатъчно добро, за да му причинявате това. Hibiki 12 y.o. blended whisky:

 
 
 Аромат – както вече ви споменах, в началото, преди въздухът да успее да си свърши работата, двете уискита се доближаваха като усещане. Но! Винаги има „НО“. Мирис – сладост, петмез, кленов сироп, канела, повече шери нотки, крем карамел, отново плодове, сладко от сини сливи, гъст карамелов топинг. С времето споменът за шери се засили и ярко контрастира на доминантната бърбън нотка при Хармони. Вкус – по-пикантен, по-зрял, но все така сладък, силно повлиян от шерито, розов цвят или локум с аромат/вкус на роза. Финал – по-силна горчивина, джинджифил, сладост, масленост и сини сливи. 

 В обобщение: определено при Хибики 12 си личи по-силното шери влияние, в някаква степен може би и повечето години. 12-годишният дестилат е някак по-комплексен и както споменах по-зрял. Това обаче не прави Хармони лошо уиски. Напротив. Би следвало да го приемаме за друг вид уиски, а не като конкурент -заместител, тъй като предлага друго усещане. На мен лично ми хареса и бих се върнал към него в бъдеще. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии