Dark Mode On / Off

Craigellachie 13 y.o. single malt whisky

 Чудя се дали с наближаването на Уиски ревю N 200 имената на дестилериите и на видовете уиски не стават все по-изчанчени – като започнем с Inchmurrin 12 y.o. single malt whisky, преминем през Old Pulteney Navigator single malt whisky и акостираме в жълтия „пристан“ на Craigellachie 13 y.o. single malt whisky, което освен разчупено име носи и „каръшко“ означение на възрастта – 13 години. За суеверните е така – за мен си е доста красиво число, открояващо се с червения си цвят на лимонадения фон на етикета. Но думата ми е за дестилерията на Крагелъхи /това е произношението на сложнотията от заглавието/. Нека да ви я представя с няколко думи. 

 Основана е през 1891г. в района Спейсайд, в Шотландия, по времето на т.нар. „уиски бум“, приключил с кризата “ Патисън“. Била издигната от компания, водена от Александър Едуърд. Самата дестилерия не е от най-прославените. Повече може да се говори май за разположението `и – разположена е в близост от реките Спей и Фидих, като на близко разстояние се намира и дестилерията на просалавения Macallan. В превод името `и се превежда като „каменистия хълм“, на който е разположена, както е позиционирано и част отбедноименното градче. Във вековната `и история се сменят няколко собственика, като по-познати са Диажио /Diageo/, пуснал на пазара неин дестилат от серията“ Flora & Fauna“, заменен през 1998г. от John Dewar & Sons, в момента собственост на Bacardi. Обемът на производство е около 4 млн. литра годишно, но не вярвам целият максимум да бъде постиган. Значителна част от дестилирания алкохол, превърнат в малцово уиски след 3 години отлежаване се използва за смесените, бленд уискитра на Dewar`. 

 Уискито, което представям е 46-градусово и не е филтрирано. Струва ми се, че цветът не е подправян с карамел Е150а, но не съм сигурен. До тук добре. А в чашата?

 Аромат – игрив и приятен мирис, свеж цитрус, ванилия, мед, сладост и пикантност, кожа, дървесност, зелени ябълки, тревисти, флорални нотки, спомен за сушени плодове, която се засилва, сладко от ягоди, горена захар, плодова ликьорност, карамел, който се засилва. С вода – слаб пушек, микс от плодове, лимонада. Вкус – джинджифил /пикантност/, сушени плодове, отприщва слюнката, сладникав, дървесен, тревист и слабо горчив. С вода – лакта, горчивината и пикантността спадат. Финал – среден, пикантен, леко горчив, ядки, сушени плодове, постепенно се появява сладост. С вода – някак изчезва, слаба горчивина и до там. 
 Оценка: 83-84/100. Цена: около 100 лв. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии