Dark Mode On / Off

Teaninich 10 y.o. single malt whisky Flora and Fauna

 Тийниних /Тийниник/ – новото заглавие в редиците на представените от мен уискита. Дестилерията е основана през 1817г. от Хю Монро в Хайлендс, в близост до тази на Dalmore, като я нарекъл с името на имението си, в чиито предели била изградена. По-късно я продал на брат си Джон Монро и в ръцете на хора от рода Монро останала до началото на 20-ти век, когато била придобита от Робърт Камерън. 

 През 1932г. Камерън починал и дестилерията била закупена от Distillers Company Limited /DCL/. Периодът около войната очаквано не бил добър и дестилерията не функционирала заради недостиг на малц. Следващите години били по-успешни и DCL, които по-късно се преобразували в настоящия алкохолен гигант Diageo, разширили обема на производство. Кризата от 80-те години във Великобритания обаче довели до затварянето `и за период пот около 7-8 години. Въпреки голямото количество произвеждано уиски в Тийниних то никога не е таргетирано като едномалцова напитка. Изключение прави горната бутилка и някои независими и редки вариации. За сметка на това дестилатът се намира в смесеното уиски на Johnnie Walker, Vat 69 blended whisky, както и в това на Haig. И споменавайки официалната бутилка от снимката ще споделя, че тя е част от серията на Diageo „Flora and Fauna“, представена в началото на 90-те години от Диажио с идеята да презентират 26 от по-непопулярните си дестилерии, колкото са и бутилките в серията /пълният комплект от тях наскоро бе продаден за 4900£ на онлайн аукцион/. В началото серията е нямало име, но уиски светилото Майкъл Джексън /не певеца/ го определил, въз основа на картинките от етикетите на бутилките. 

 И вече дойде времето за моите бележки.

 Аромат – жълти ферментирали ябълки, бърбън нотки, цитрус, обилна сладост, мед с билки, мента, ацетон, подправки, пикантност, тревиста нотка, свеж, ванилия, слаб спомен за сушени плодове. С вода /43% е/ – засилва се тревистата нотка. Вкус – пикантен, джинджифил, ябълки и банани, восък. С вода се засили сладостта. Финал – малцова сладост, ментова нотка, слаба горчивина, мед и пикантност. С вода се засилва горчивината, но след това се замества от сладост.
 
 Оценка: 81/100. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии